112

Celstraf en opnieuw tbs voor verkrachting in Oostrum

Foto: Justitie, Recht, Rechtspraak, Rechtbank - stockfoto Pixabay.

Een 34-jarige tbs’er is veroordeeld tot drie jaar cel en opnieuw tbs, voor de verkrachting van een 21-jarige vrouw in Oostrum. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank acht bewezen dat de man op 9 december 2016 een jonge vrouw in Oostrum heeft verkracht en bedreigd. Dit gebeurde terwijl de man op onbegeleid verlof was in het kader van zijn tbs-behandeling.

De toen 21-jarige vrouw fietste die avond op de Stationsweg toen ze merkte dat er een man achter haar fietste. Toen de jonge vrouw het viaduct bij de Deurneseweg passeerde, werd ze door de man gedwongen de Hulstweg in te gaan. Daar werd het slachtoffer seksueel misbruikt en gedwongen tot seksuele handelingen.

De verdachte heeft de feiten ontkend. Hij stelt dat de vrouw hem op straat heeft gevraagd of hij zin had in seks en dat de vrouw hem vervolgens oraal heeft bevredigd. De rechtbank vindt de verklaring van de verdachte ongeloofwaardig.  Er is DNA-materiaal van de man aangetroffen in de vagina van het slachtoffer. De rechtbank acht daarom bewezen dat de verdachte de vrouw heeft verkracht en bedreigd.

Hoewel de deskundigen geen verband konden aantonen tussen de verkrachting en de en de geestesstoornis van de verdachten konden zij die ook niet uitsluiten.

Dat de verdachte een stoornis had ten tijde van het delict is vastgesteld. Hij werd ook al jarenlang behandeld in een tbs-instelling. De rechtbank stelt vast dat de verdachte dit ernstige delict heeft gepleegd in een fase van zijn behandeling, waarin hij meer vrijheden kreeg om de overgang naar de maatschappij kleiner te maken. Een en ander met het oog op de eventuele beëindiging van zijn tbs. De rechtbank vindt dat de verdachte heeft laten zien dat hij nog steeds een gevaar is voor de maatschappij. Daarom heeft hij opnieuw de tbs-maatregel gekregen. De rechtbank vindt ook dat hij een celstraf moet krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen