112

Wanssumse Aïsha (19) moet weer de cel in

Foto: Public Domain Pictures - Rechtbank

In hoger beroep is opnieuw 30 maanden celstraf geëist tegen een 19-jarige bekeerlinge Aïsha uit Wanssum. Een groot deel van die straf zou voorwaardelijk moeten zijn, waarbij de vrouw een enkelband zou moeten dragen. Het OM eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden (waarvan 24 voorwaardelijk). De vrouw zou zich volgens het OM willen aansluiten bij ISIS in Syrië. Daarnaast heeft ze volgens het OM getracht om een terroristische aanslag te plegen in Nederland.

Verder wil het OM dat de verdachte bijzondere voorwaarden krijgt opgelegd met een proeftijd van drie jaar, inclusief het dragen van een enkelband.

Berechten als volwassene
De verdachte werd op 19 december 2017 door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie, waarvan een groot gedeelte voorwaardelijk. De rechtbank achtte alleen bewezen dat de vrouw voorbereidingen had getroffen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Het OM ging in hoger beroep. Het OM wilde de vrouw laten berechten als volwassene vanwege de ernst van de zaak, maar ook vanwege haar persoonlijkheid. Volgens de aanklager wilde de vrouw een aanslag plegen en als martelaar sterven.

Gezien de ernst van de zaak, de persoonlijkheid van de dader en recente juridische uitspraken wil het OM de verdachte niet vervolgen via het jeugdstrafrechter. Uitspraak is op 26 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen