112

Wanssumse terreurverdachte niet terug naar cel

Foto: Justitie, Recht, Rechtspraak, Rechtbank - stockfoto Pixabay.

De 19-jarige terreurverdachte uit Wanssum is in hoger beroep veroordeeld omdat ze zich voorbereidde om af te reizen naar Syrië en zich daar aan te sluiten bij IS, echter heeft het gerechtshof in Den Bosch haar vrijgesproken voor het plannen van een aanslag op een overheidsgebouw. 

Dat meldt De Limburger

Moeder
De negentienjarige Wanssumse kreeg een straf van 270 dagen waarvan 228 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor het treffen van voorbereiding voor deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat in Syrië. Ze hoeft dus niet meer de gevangenis in. Het Hof besloot dat omdat de vrouw onlangs moeder is geworden van een dochtertje.

De vrouw heeft een chatgesprek gevoerd waarin over een bomaanslag wordt gesproken. Het hof vindt deze conversatie, weliswaar buitengewoon zorgwekkend en schokkend maar onvoldoende om van samenspanning in de zin van het Wetboek van Strafrecht te spreken.

Therapie
De vrouw heeft tijdens het proces zowel bij de rechtbank als bij het hof haar beweegredenen onvoldoende uitgelegd en geen inzicht getoond in de onjuistheid van haar handelen. Daarom moet zij gesprekken voeren met een Islamdeskundige, zodat zij meer kennis opdoet over het geloof, om de kans op een gezonde en evenwichtige identiteitsontwikkeling te vergroten. Verder moet zij contact houden met de reclassering en therapie volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen