112

Landelijke noodvordering van kracht; samenscholing niet toegestaan politie mag bekeuren

Foto: Landelijke noodvordering.

In Noord- en Midden-Limburg geldt sinds vrijdag 27 maart een strengere noodverordening. Deze noodverordening geldt ook in gemeente Venray. In de noodverordening staan de regels die horen bij de landelijke maatregelen die het kabinet heeft genomen tegen het coronavirus.

De politie en de gemeente kunnen nu deze maatregelen handhaven. Dit betekent bijvoorbeeld dat u een boete kunt krijgen als u zich niet aan de regels houdt. Deze boetes kunnen oplopen tot 400 euro.

Plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Rianne Donders-de Leest, heeft vrijdag 27 maart een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn de aangescherpte maatregelen vertaald die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.

Met deze aangepaste noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid.

Verbod op groepsvorming
In de noodverordening is bepaald dat samenscholingen niet zijn toegestaan. Het is voor alle inwoners in de regio verboden om (in de publieke ruimte) zich op te houden in een groep van drie of meer personen, tenzij zij zich houden aan de minimale afstand van ten minste 1,5 meter. Personen die 1 huishouden vormen en kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.

Wijziging beleid markten
In de noodverordening tot nu toe was een verbod opgenomen voor markten. Met het nieuwe, landelijke beleid, in navolging van de uitspraken van minister Grapperhaus, is de eerdere noodverordening in overeenstemming gebracht met dit landelijk beleid. Hiermee is het mogelijk gemaakt, afhankelijk van de lokale situatie, markten toe te staan. Deze mogen uitsluitend bestaan uit foodkramen. Ook hier gelden de voorschriften voor afstand en hygiëne.

Eenduidige handhaving
Verder is vrijdag afgesproken dat beide veiligheidsregio’s in Limburg zo veel mogelijk op dezelfde wijze gaan handhaven.

De noodverordening is vrijdagmiddag per onmiddellijke ingang van kracht gegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen