Fiets- en wandelroutes langs kunstprojecten voor vergroening in Venlo en Venray

Foto: © Persfoto.

Hoe creëren we meer natuur in onze leefomgeving? En hoe betrekken we omwonenden bij de aanleg hiervan? Museum van Bommel van Dam in Venlo en Odapark in Venray nodigden in de zomer van 2021 negen kunstenaars en designers uit om nieuwe mogelijkheden voor vergroening te verkennen. Hiervoor ontwikkelden ze allemaal een plan, dat ze op diverse plekken in de gemeenten Venlo en Venray hebben uitgevoerd. Ontdek de resultaten van zaterdag 10 september t/m zondag 2 oktober 2022 middels fiets- en wandelroutes, op eigen gelegenheid of met gids.

Nieuwe Uitzichten
Meer groen gaat hittestress tegen, houdt water vast, vangt fijnstof af en komt de biodiversiteit ten goede. Bovendien is natuur in de buurt bevorderlijk voor ontspanning en welzijn. Maar hoe vinden we ruimte voor planten of bomen in de drukke binnenstad, op een parkeerplaats of op een bedrijventerrein? Het programma Nieuwe Uitzichten van museum van Bommel van Dam en Odapark laat nieuwe mogelijkheden zien die inspiratie bieden voor de toekomst. Zo ontwikkelde Judith Reijnders een groen vierkant in de bestrating van de Kloosterstraat in Blerick, ontwikkelde Mona Steinhäusser een Sustainability Gym op Bedrijventerrein Noorderpoort en realiseerde Lobke Meekes een groene landingsplaats bij het Ald Weishoès in Venlo. Andere deelnemende kunstenaars en designers zijn Deep Time Agency (Wouter Osterholt & Miriam Sentler), Ingeborg Meulendijks, Atelier NL, Emy Bensdorp, Fabian Seibert en Christian Odzuck. Zij gingen aan de slag met het plein aan de Raadhuislaan in Tegelen, het Dominicanenplein in Venlo, het Julianapark in Venlo, de Schoolstraat in Venray, Station Venray in Oostrum en de Stayerhofweg in Wanssum. 

Wandel en- fietsroutes
Alle kunst- en designprojecten zijn van zaterdag 10 september t/m zondag 2 oktober zowel op eigen gelegenheid als met een gids te bezoeken. In de gemeente Venlo zijn drie locaties verbonden met een fietsroute en drie andere plekken met een wandelroute. In Venray verbindt één fietsroute alle drie de locaties in de gemeente met elkaar. Voor bezoekers die graag zelf op pad gaan, is bij ieder buitenproject een QR-code aangebracht die meer informatie geeft. Voor degenen die liever rondgeleid worden, bieden museum van Bommel van Dam en Odapark vier weekenden op rij een gratis activiteitenprogramma met gids aan. De wandelroute door het centrum van Venlo start elke zaterdag en zondag om 14.00 uur en de fietsroutes door de gemeenten Venlo en Venray vangen elke zondag om 14.00 uur aan. Aanmelden is niet nodig.

De Steriele Tuin
Zowel de fiets- als wandelroute door de gemeente Venlo start op het dakterras van museum van Bommel van Dam. Daar hebben beeldend kunstenaar Stefan Cools en landschapsontwerper Sandra van den Beuken deze zomer De Steriele Tuin gerealiseerd. De twee tuindelen van deze installatie functioneren als twee kanten van de medaille: aan de ene kant zijn de gemanipuleerde steriele planten te zien, zoals wij mensen die graag zien. Aan de andere kant groeien de oorspronkelijke varianten van deze plantensoorten, zoals de meeste insecten die het liefst aantreffen. Ga vooral zelf op onderzoek uit naar de verschillen en stel je de vraag: wie voelt zich welkom in jouw tuin?

Gelijknamige tentoonstelling
De fietsroute door de gemeente Venray begint bij het in het groen gelegen Odapark. In de gelijknamige tentoonstelling Nieuwe Uitzichten vinden bezoekers daar t/m zondag 23 oktober een selectie van (on)haalbare voorstellen, wenselijke ideeën, poëtische denkpistes en megalomane plannen die zijn ontstaan in aanloop naar de buitenprojecten van Nieuwe Uitzichten. Aan de tentoonstelling neemt een groot aantal kunstenaars van het programma deel, aangevuld met enkele anderen. Elke zaterdag om 14.00 uur vindt een gratis rondleiding plaats.

Voor meer informatie en/of de digitale flyer met routes zie www.vanbommelvandam.nl/tentoonstellingen/nieuwe-uitzichten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen