IVN Geijsteren-Venray houdt publiekswandeling door Swolgender Heide

Foto: IVN Geijsteren - Venray.

IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 25 maart een publiekswandeling door de Swolgender Heide. De wandeling start om 10.00 uur bij de kerk in Swolgen.

De Swolgender Heide is het enige heidegebied van betekenis in de omgeving van Horst aan de Maas en het gebied staat al aangegeven op de historische kaart van 1840. Toen was het grootste deel nog hei en moeras. Aan het eind van de 19e eeuw is het merendeel van het gebied aangeplant met grove den om het verder verstuiven van het zand tegen te gaan. Later zijn ook loofbomen aangepland zoals Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers. In 1959 heeft een grote bosbrand plaatsgevonden waardoor de meeste bomen niet ouder zijn dan 60 jaar. Sinds 1998 is het beheer gericht op het open houden van het heideterrein; hiervoor is ingezet op begrazing met Schotse Hooglanders.

Ook nu zijn op en rond deze dekzandrug, naast bossen nog stuifduinen, laagtes en vennen te vinden. De wandeling gaat over smalle struinpaadjes, er worden verschillende bospercelen bekeken en de wandelaars gaan het begrazingsgebied in om te kijken wat voor invloed de begrazing door Schotse Hooglanders heeft op de ontwikkeling van de hei en de stuifduinen.

Routebeschrijving
Vanuit Wanssum naar Meerlo , bij Mgr. Jenniskensstraat links af , weg blijven volgen tot aan de kerk van Swolgen, Vanuit Horst naar Tienray, in Tienray rechts af richting Swolgen.
Parkeren bij de kerk. Deelname is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen