Dit weekend Lest We Forget; Kennismaken met de historie van de Tweede Wereldoorlog

Foto: Lest we forget.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog, vanaf september 1944 tot maart 1945 was met name onze streek Noord-Limburg en Oost-Brabant frontgebied. Het front stagneerde en de Maas als frontlijn was een lange tijd een natuurlijk scheiding tussen angst / onderdrukking en vrijheid.

Niet alleen voor de bewoners, al dan niet geëvacueerd uit onze streek was deze periode een verschrikking, ook voor onze bevrijders, de Britse en Amerikaanse soldaten, was het absoluut een catastrofe die herfst en strenge winter in 1944-1945.

Al in de vorige edities van Lest We Forget heeft L7 (Lucky Seventh Historical Group genoemd naar de zevende Amerikaanse Pantserdivisie) in september 2018 achter MacDonald’s in Venray (tussen Venray en Holthees) een terrein ingericht om te laten zien hoe het er aan toe ging en hoe onze bevrijders in 1944 leefden, tijdelijk woonden en werkten.

Oorspronkelijke stellingen uit die tijd zijn weer open gegraven, ingericht en bemand. Er is zoveel meer om de frontsoldaat te faciliteren; logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost, veldhospitaal etc..

Dit alles is nu zichtbaar om vooral kinderen met name van de groepen 7 en 8 basisschool in het veld kennis te laten maken met die periode. In de week van 24 tot met 28 september zijn er juist voor deze kinderen speciaal lespakket samengesteld welke ze in klassikaal verband gaan ervaren en beleven. Inmiddels zijn er meer dan 1600 schoolkinderen aangemeld.

In het weekend van 29 en 30 september is het terrein geopend van 10.00 tot 17.00 uur voor iedereen van jong tot oud, die interesse heeft in de historie van de Tweede Wereldoorlog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen