Jo Claessens-Roelofs ontvangt ’t Silveren Swaentje

Foto: © Wiel Poels.

Zaterdag werd Jo Claessens-Roelofs in besloten kring in ’t Anker in Merselo door stichting ’t Silveren Swaentje in het zonnetje gezet. De stichting ’t Silveren Swaentje reikt periodiek een ereteken uit aan personen, die zich in opvallende mate hebben ingezet om de Venrayse cultuur of het Venrays cultureel erfgoed in woord, geschrift, beeld, muziek of anderszins te accentueren of te behoeden.

De in 1959 in America geboren Jo Roelofs verhuisde, na haar huwelijk in 1979 met Henk Claessens, naar Venray. In 1986 begon ze als vrijwilliger bij het gemeentearchief in Venray. Jo Claessens had bijzondere aandacht voor stamboomonderzoek ook wel genealogie genoemd. Op verzoek zocht ze naar voorvaderen en maakte menigeen blij door de feiten boven water te halen. Ze was niet alleen geïnteresseerd in genealogie.

Door haar werk raakte ze ook vertrouwd met het gemeentelijke archief en kent ze inmiddels alle hoeken en gaten van het archief. Waar nodig staat ze de gemeentearchivaris Paul van Meegeren bij en verricht ze uiteenlopende hand- en spandiensten. En diegenen die denken dat zij ’s avonds uitgeput op de bank zit, die hebben het mis. In de avonduren werkt ze onverstoorbaar door aan het ruim 40.000 tellende bidprentjesarchief van de gemeente. Een bidprentje is voor een genealoog een belangrijke bron van informatie. Elk klein foutje is een doorn in het oog van Jo Roelofs en mede dankzij haar perfectionisme en doorzettingsvermogen is veel Venrayse geschiedenis boven water gehaald.

Het bestuur van ’t Silveren Swaentje was dan ook van mening dat deze genealogische speurneus voor haar werk gedurende 32 jaar geëerd moest worden. Jo Claessens-Roelofs kreeg ’t Silveren Swaentje in een volle zaal, omringd door de andere Swaentjedragers, door wethouder Anne Thielen opgespeld.

'

Reacties

article
53329
Jo Claessens-Roelofs ontvangt 't Silveren Swaentje
Zaterdag werd Jo Claessens-Roelofs in besloten kring in ’t Anker in Merselo door stichting ’t
https://venray.nieuws.nl/cultuur/53329/jo-claessens-roelofs-ontvangt-t-silveren-swaentje/
2018-10-29T15:06:21+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/352/2018/10/29150603/wiel-poels.jpg
Cultuur, Gemeente