Wakkere Piëlhaas voor Logeerhuis Kapstok

Foto: Hoedemaekers.

Het bestuur van Vastelaoves Vereniging de Piëlhaas kent ‘de Wakkere Piëlhaas’ dit jaar toe aan Logeerhuis Kapstok. ‘De Wakkere Piëlhaas’ wordt uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich onderscheidt, op educatief of charitatief gebied, binnen de Venrayse samenleving. Logeerhuis Kapstok heeft zich in korte tijd op charitatief gebied ruimschoots onderscheiden.

Het ontstaan
Het basisidee voor Logeerhuis Kapstok ontstaat in 2011. Een lid van Juniorkamer Venray  was voor beide ouders mantelzorger. Hij ervoer dat het af en toe simpelweg nodig is om voor een dag of langere periode geen mantelzorger te zijn. Dit om even op adem te komen van de intensieve taken. Het ontbreekt op dat moment in Venray, maar ook in de rest van Noord Limburg, echter aan een plek waar de mantelzorgtaken dan tijdelijk overgenomen kunnen worden. Hiermee is het idee geboren. Juniorkamer Venray besluit dit initiatief verder op te pakken.

Men zoekt contact met Alzheimer Noord-Limburg en Hulp Bij Dementie waar het basisidee verder gestalte krijgt. Dit leidt tot de oprichting van een burgerinitiatief waar de plannen tot in detail worden uitgewerkt en financieringsbronnen voor het project worden gezocht.
In 2013 is het zover: provincie Limburg en gemeente Venray komen financieel over de brug. Fondsenwervers doen de rest, er is voldoende geld om te beginnen met Logeerhuis Kapstok.

Het logeerhuis wordt gevestigd in een lege vleugel op de 4e etage van het Schuttersveld. Deze wordt geheel gerenoveerd en ingericht, mede dankzij de ondersteuning en medewerking van een aantal Venrayse ondernemers. Tevens wordt er een campagne opgestart om vrijwilligers te werven, want het logeerhuis gaat vrijwel geheel op vrijwilligers draaien. Eind 2014 is Logeerhuis Kapstok een feit.

Hoe werkt Logeerhuis Kapstok?
Tijdelijk de mantelzorger ontlasten door zijn of haar taken even over te nemen, dat is de basisgedachte waar het om draait. Dit is broodnodig omdat mensen steeds langer thuis wonen als ze ouder worden of ziek zijn. Een situatie die op zich zeer mooi is maar wel voor druk zorgt op de naasten.  Om te zorgen dat de mantelzorger niet overbelast raakt is af en toe een adempauze nodig. Zo kan de mantelzorger zo lang als mogelijk voor zijn geliefde(n) zorgen.

Om van de voorzieningen van het logeerhuis gebruik te maken hoef je geen indicatie te hebben of een uitgebreide aanvraag in te dienen. De mantelzorger neemt simpelweg contact op met Kapstok. Er volgt een kennismakings- en inventarisatiegesprek, waarna wordt bezien of de gast verwelkomd kan worden. Daarbij is er sprake van een drietal hoofdcriteria:
de gast moet 18 jaar of ouder zijn, thuis mantelzorg ontvangen en door de organisatie te handelen zijn.

Het logeerhuis biedt geen zorg in de traditionele zin van het woord, die wordt geboden door medewerkers van de thuiszorg. Wat de vrijwilligers van Kapstok bieden is vaak nog veel belangrijker, namelijk psychosociale zorg. Denk hierbij aan het bieden van een luisterend oor, met de gasten een praatje maken of een spelletje doen, samen eten of een rondje wandelen  of fietsen. Zaken die veel mensen als vanzelfsprekend zien maar juist er voor zorgen dat mensen zich prettig voelen en van hun verblijf genieten.

Vaak geven logees aan dat ze een vakantiegevoel krijgen in het logeerhuis, voor sommigen voelt het tijdelijke verblijf zelfs als thuis. De kleinschaligheid, 6 kamers, draagt bij aan dit gevoel. Net als de mooie ligging; vanuit de gemeenschappelijke woonkamer en het overdekte dakterras heeft men een prachtig uitzicht over Venray.

Maar bovenal zijn het de vrijwilligers die dit gevoel voeden. Zij zijn het kloppend hart en de ruggengraat van het Logeerhuis.
Zij zetten zich 24 uur per dag, 7 dagen per week volledig belangeloos en onbaatzuchtig in. Vaak zijn ze zelf mantelzorger geweest en weten daarom hoe belangrijk het is om af en toe tot rust te komen.

De toekomst
Voorzieningen als Logeerhuis Kapstok moeten een basisvoorziening worden. Dat is de grootste wens en het grote doel voor iedereen die er bij betrokken is.

Het moet de samenleving wat waard zijn dat een initiatief als Logeerhuis Kapstok er is. Een basisfinanciering is noodzakelijk om de continuïteit te waarborgen. Als die er is dan kunnen er ook betaalde krachten worden aangetrokken. In een verzorgingsgebied van 280.000 mensen, het werkgebied van Kapstok strekt zich uit over geheel Noord-Limburg, waarin de samenleving ook nog eens vergrijst is dit hard nodig.
Dit is een traject dat nu loopt en waar zeker nog stappen gemaakt moeten worden. Er lopen contacten met zorgverzekeraars en de gemeente onderschrijft de noodzaak. Daarnaast is er in Noord Limburg het initiatief  ‘de gezondste regio 2025’. Om in 2025 de gezondste regio te zijn is psychosociale gezondheid het allerbelangrijkste, iets waar het Logeerhuis een essentiële rol in kan vervullen.

Het ultieme doel is om erkenning te krijgen als reguliere schakel binnen de keten van zorg- en welzijnsinstellingen.

Tot slot
Logeerhuis Kapstok is altijd op zoek naar vrijwilligers. Iedereen kan vrijwilliger zijn, zolang je maar lichamelijk fit bent en een goed hart hebt.
Interesse? Kijk op www.logeerhuiskapstok.nl voor meer informatie.

‘De Wakkere Piëlhaas’ wordt op 18 november uitgereikt tijdens Hazepaeper in de tent op het Raadhuisplein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen