Duitse zwijnen geweerd aan de grens

Foto: Zwiijnen - Pixabay.

Om wilde zwijnen die vanuit het Duitse Brachter Wald de Nederlandse grens overlopen te weren, wordt het wildraster verbeterd. Het huidige raster is in 2006 door agrariërs aangelegd om wilde zwijnen vanuit Duitsland tegen te houden.

Tijdens een veldbezoek in 2015 bleek het werend effect van het raster niet meer optimaal te zijn. De LLTB en de provincie Limburg trekken nu samen de beurs om het raster weer zwijnenproof te maken.

Door nu in grootschalig onderhoud aan het raster te voorzien, worden problemen in de toekomst voorkomen. Het gaat om een verbetering over een lengte van bijna 8 kilometer. Het wildraster maakt deel uit van een veel langer wildraster en loopt vanaf de N570 bij Rothenbach (nabij Vlodrop en natuurgebied De Meinweg) tot Venlo.

Samenwerking
LLTB-hoofdbestuurslid Pieter van Melick en gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg gaven woensdag het startschot voor de werkzaamheden aan het wildraster. “Agrarische ondernemers in het gebied willen het liefst zoveel mogelijk wilde zwijnen weren, zodat er minder afschot nodig is”, zegt Van Melick. “Daarnaast is het van groot belang dierziekten buiten de deur te houden. Wilde zwijnen kunnen drager zijn van bijvoorbeeld de Afrikaanse Varkenspest.”

De werkgroep wildraster Beesel-Swalmen optimaliseert het wildraster in samenwerking met de LLTB, provincie Limburg, Faunabeheereenheid Limburg en de Wildbeheereenheid Beesel-Reuver-Swalmen. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en nemen enkele maanden in beslag.

Ongevallen
Het aantal aanrijdingen tussen gemotoriseerd verkeer en wilde zwijnen groeit nog steeds snel. In 2003 werden nog slechts 10 aanrijdingen met wilde zwijnen genoteerd. In 2014 groeide het aanrijdingen tot 38. Het jaar 2017 is met 138 aanrijdingen tot nu toe ‘recordhouder’. Dit aantal wordt waarschijnlijk dit jaar weer overtroffen. “Ook met het oog op de verkeersveiligheid is het van groot belang dat het werend effect van het wildraster wordt verbeterd”, zegt gedeputeerde Mackus.

Reacties