Pianotalent uit Venray kreeg na optreden Amsterdam een miniatuur van een kunstwerk  “De Kus” van Jeroen Henneman

Foto: Fotograaf: Sander Heezen.

Na een succesvolle première in Venray van zijn nieuwe compositie “De Kus” had de 18-jarige pianist, componist en muziek producer Rangel Silaev een optreden in Amsterdam.

Hij kreeg namelijk een jaar geleden een bijzondere opdracht van Classic Young Masters om een compositie te maken voor een kunstwerk “De Kus” van Jeroen Henneman en het uit te voeren in Amsterdam.  Rangel wist zijn eigen visie van het kunstwerk te combineren met de turbulente gevoelens van een jonge man Rangel die zoals Sergei Rachmaninov op een vroege leeftijd al uit het huis ging voor zijn droomstudie en met de door zijn moeder voorgelezen verhalen (toen Rangel klein was) in het Russisch van een Russisch boek over de meest succesvolle Russische componist Rachmaninov. In dit boek werd beschreven hoe Rachmaninov te werk ging aan zijn muziek stukken, geïnspireerd door de schilderkunst.

Rangel: ““De Kus” is een eindeloos thema van vele kunstsnaren, van de Italiaanse kunstschilder Francesco Hayez, de Noorse kunstschilder Edvard Munch en de Oostenrijkse kunstschilder Gustav Klimt. Ik kreeg een bijzonder eer om een moderne kunstwerk “De Kus” van Jeroen Henneman in mijn muziek voor een groot leuk publiek “te vertalen”. Misschien omdat ik pas 18 ben en mij in de meest romantische fase van mijn leven begeef, ging ik vrij snel componeren, zonder lang na te denken. Geen noten, maar gevoelens, geen pianotoetsen, maar een beeldende kunst, alles gegeven met mijn enorme streven om mijn publiek te raken. Ik dacht toen aan dit kunstwerk: Moderne tijd, drukte, stress… Maar wat is eigenlijk voor ons allemaal alle het belangrijkste? Mensen waarvan wij houden, die wij lief hebben, met wie wij onze vreugde en verdriet willen/moeten delen. Mocht u uw geliefde of een familielid met een bijzonder cadeau willen verrassen, denk er dan over na om cadeaukaartjes voor mijn concerten in Venray te kopen of regel bij ons een concert voor uw bedrijf/familie/vriendenkring voor vrede, liefde en rust.”

Rangel is al goed bekend en niet alleen in provincie Limburg, maar ook ver daarbuiten. Zelfs internationaal weet hij zich keer op keer te onderscheiden. Zo wist hij onder andere al eens beslag te leggen op de 2e plaats bij het sterk bezette internationale EPTA pianoconcours 2014, mag hij zich winnaar noemen van het Novak pianoconcours 2016. In Tsjechië wist hij ook de onderscheiding van Classic Young Masters van de Meesterproef bij De Doelen in de wacht te slepen, waardoor hij een persoonlijk begeleidingstraject naar een internationale carrière heeft gekregen. Rangel ontving ook in Stadsschouwburg Sint-Niklaas in België uit handen van Edwin Rutten De Gouden Label aanmoedigingsprijs van Klassiek Centraal.

 

                                                                                                                                    Toch was het spannend voor Rangel om in Amsterdam de stukken van hemzelf en van Rachmaninov in bijzijn van de opdrachtgever en van Jeroen Henneman zelf uit te voeren. Gelukkig was daar het contact met het publiek bijzonder goed en warm zoals tijdens het Kerstconcert in Venray. Inspiratie door een miniatuur van “De Kus” boven de vleugel en aandacht van Jeroen Henneman zelf hebben tot een prachtige uitvoering van “De Kus” geleid en tot een bijzonder kleurrijke interpretatie van Rachmaninov, zoals Rangel zelf zei met een Russische ziel van een pianist. Want de hele familie van Rangel, behalve hem zelf, komt uit Moskou. Ook de pianostudie van Rangel bij de Russische professoren heeft een bijzondere bijdrage voor zijn uitvoeringen gehad.

Fotograaf: Sander Heezen

Rangel studeert al 9 jaar (vanaf zijn 10de ) aan het conservatorium, laatste jaren bij het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Dit alles combineert hij met een docentschap piano en film-/dansmuziek producer. Normaal componeert Rangel in opdracht voor een bepaalde thema’s. Zo heeft hij bijvoorbeeld om de wereld in vrede te brengen zijn “Hymne voor vrede” voor het orkest me piano gecomponeerd. Op het einde van dit stuk had Rangel de Amerikaanse, de Russische en de Nederlandse volksliederen in elkaar geweven, wat qua compositieregels een echte opgave is. Het komt door verschillende toonsoorten en ritmes van deze volksliederen. Rangel kreeg al best veel complimenten voor dit stuk en “De Kus” zelfs van een Russische componist die in Moskou woont en de volgende keer voor een concert in Venray naar Rangel zou reizen om het concert o.a. met een stuk van de Russische componist zelf bij te wonen.

Toch was de beloning voor het creatieve werk “De Kus” van Rangel in Amsterdam boven alle verwachtingen. De pianist ontving na afloop van het concert in plaats van bloemen een ander cadeau. Rangel kreeg een miniatuur van “De Kus” van Jeroen Henneman aangereikt. Het komt naast de Classic Young Masters Award in Venray te staan, zodat het publiek tijdens concerten in Venray niet slechts van de muziek kan genieten maar ook van een kleine “De Kus” (het echte kunstwerk is 22 meter hoog en wacht op nog om op een mooie plek gezet te worden). De mooie verhalen van Rangel over de invloed van de kunst op wereldmuziek zullen niet tijdens concerten ontbreken. Wilt u concerten in Venray bijwonen? Meld u zich dan aan via [email protected].

Ook doet Rangel een oproep voor meerdere interessante (filmmuziek) compositie- en piano-opdrachten.  Rangel componeert al jarenlang  o.a. voor bedrijvenfilms en hoopt door mede van zijn producties uiteindelijk een concertzaal van zijn stichting Stemvork te Venray voor jonge topmusici en hun publiek af te werken. Zijn nieuwe combinatieproject https://youtu.be/_KKmNhnthp4  waarvoor Rangel geïnteresseerde opdrachtgevers, concertproducenten en sponsoren zoekt heeft het volgende concept: het eerste deel bestaat uit klassieke muziek o.a. met eigen composities van Rangel en in het tweede deel zijn eigen elektronisch geproduceerde filmmuziek voor een live uitvoering waarbij hij ook live piano (met orkest) speelt. Rangel: “Mijn weloverwogen keuze van stukken voor breed publiek, moderne interpretatie van klassieke stukken en “open mind” voor experimenten is de sleutel voor het succes van onze Stichting Stemvork. Ik zal door nieuwe muziek steeds meer jong publiek zien tijdens mijn concerten. Ik ben naast pianist, ook succesvol bezig als EDM Dj/Producer en docent, hetgeen wat nu een echte trend is. Ik heb al een combinatie tussen de twee compleet verschillende muziekstijlen gevonden, waarmee ik samen met musici en muzikanten van mijn Stichting Stemvork de muur tussen de klassieke muziek en het ‘moderne’ wil verbreken en de stijlen voor beide partijen interessant en innovatief maken”.

Mogelijkheden voor boekingen voor privé-/familie concerten van Rangel in Venray in de weekenden bestaan ook. Rangel en Oksana ontvangen graag grotere groepen en proberen altijd voor alle opdrachtgevers iets bijzonders voor te bereiden. De concerten worden uitgevoerd op de prachtige Steinway vleugel. Locatie: Dr. Kortmannweg 21 Venray. Voor meer informatie over concerten of sponsormogelijkheden:www.rangel.nl of  www.stemvorkvenray.nl

Heeft u een idee hoe Rangel voor zijn stichting  sponsoren kan vinden, met praktische zaken helpen of bent u er zelf een dan kunt u contact opnemen met Oksana Titova t. 06-53427123

Het laatste nieuws uit Venray ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen