De maan gaat voor driedubbel spektakel zorgen; Superbloedwolfmaan

Foto: Pixabay.

Komende nacht van zondag 20 op maandag 21 januari trakteert de maan ons op een heuse show. Dan is er namelijk niet alleen sprake van een supermaan, bloedmaan of wolfmaan, maar deze drie fenomenen worden gecombineerd tot een superbloedwolfmaan. Dit komt niet vaak voor! Een korte uitleg:

1) Supermaan

Als de volle maan op z’n allerdichtst bij de aarde staat lijkt deze daardoor groter en feller dan normaal, dit wordt dan een supermaan genoemd. Misschien lijkt het op 21 januari alsof je ‘m bijna kunt aanraken, toch staat de supermaan dan alsnog zo’n 357.638 kilometer bij ons vandaan.

2) Bloedmaan

Als de maan precies in de schaduw van de aarde staat – en er dus een totale maansverduistering is – buigt de aarde al het licht van de zon af, behalve het licht uit het rode spectrum. Omdat dit rode licht op de maan valt, wordt deze rood en donkerder. Dat noemen we een bloedmaan. Hoe rood de maan precies zal zijn is altijd afwachten er zijn diverse factoren die dit kunnen beïnvloeden zoals vervuiling in de lucht, bosbranden en vulkaanuitbarstingen.

Supermaan + bloedmaan = superbloedmaan

Soms is de maan zowel heel dichtbij (supermaan) als totaal verduisterd (bloedmaan), net als op 21 januari 2019 het geval zal zijn. Dat noemen we een superbloedmaan.

Zet je stoel en verrekijker klaar

Volgens NASA gaat het om ‘een van de mooiste shows in de ruimte’.Zet zondagavond 20 januari je stoel en verrekijker klaar. De show begint om 03.36 als de aarde het zonlicht begint te blokkeren, in de twee uur die daarop volgen schuift de aarde volledig voor de zon. Een gedeeltelijke verduistering verandert hierdoor langzaam maar zeker in een volledige verduistering. Deze volledige verduistering duurt 63 minuten en is tussen 05.41 en 06.44 te zien. Om tien voor negen is de kosmische lichtshow voorbij; het laatste deel van de verduistering zal niet te zien zijn omdat de zon ook rond die tijd opkomt.

Snel douchen en naar je werk, maar vergeet niet je foto’s naar ons op te sturen!

Op 7 september 2025 zal er opnieuw een volledige maansverduistering in Nederland te zien zijn. Of deze ook daadwerkelijk waargenomen kan worden, is nog gissen. Het KNMI heeft nog geen voorspellingen gedaan van het weer over 6 jaar en 7 maanden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen