Samenwerking met Steenbreek blijft

Foto: Op de foto van links naar rechts: Cor Vervoort (wethouder gemeente Venray), Henk Jense (bestuurslid Stichting Steenbreek) en Jan Driessen (bestuurssecretaris Stichting Steenbreek)

Veel meer groen en veel minder stenen. Dat blijft de ambitie van het college van B&W van de gemeente Venray. Daarom ondertekende wethouder Cor Vervoort namens de gemeente Venray de voortzetting van de samenwerking met Stichting Steenbreek onder het motto: ‘meer groen in de buurt’.

De ondertekening vond niet plaats in het gemeentehuis, maar op bezoek bij verschillende inwoners die hun tuin al volop vergroend hebben. Dat was het verzoek van Vervoort, die graag tips en suggesties wilde ophalen. ‘Er gebeuren zoveel mooie dingen in onze gemeente, heel vaak buiten het gemeentehuis. Het is dus zaak om vaak naar buiten te gaan. Dit was weer een mooie aanleiding’, aldus Vervoort, die de inwoners die hun tuin openstelden wil bedanken voor hun inspiratie en gastvrijheid.

Van versteende naar groene tuinen
Meer groen is een belangrijke ambitie van het Venrayse college. Een groot gedeelte van de tuinen is versteend. Hierdoor is er minder ruimte voor infiltratie van regenwater in de bodem en minder ruimte voor groen. Dat gaat ten koste van waterberging, zeker bij extreme buien. Groen laat immers, in tegenstelling tot tegels, makkelijker regenwater door. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling, schaduw en biodiversiteit. Versteende omgevingen zijn vaak ‘hitte-eilanden’ doordat verhard oppervlak de warmte vasthoudt. Samen met Stichting Steenbreek wil de gemeente Venray de verstening een halt toeroepen en samen met inwoners de omgeving vergroenen. Met de voortzetting van de samenwerking willen Venray en Steenbreek vaker inwoners opzoeken om samen te werken aan de vergroening van de ruimte.

Het goede voorbeeld geven
Het college wil het goede voorbeeld geven als het gaat om vergroening. Zo moet ook de openbare ruimte de komende jaren fors groener worden. Het college heeft onlangs de groene plannen voor het nu nog versteende Gouden Leeuwplein gepresenteerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen