Venray is goed op weg met kunst- en cultuurbeleid

Foto: © Pixabay.

De gemeente Venray kijkt met voldoening terug op het kunst- en cultuurbeleid van afgelopen vier jaar. Samen met de professionele en amateurpartners is verder gebouwd aan een sterk cultureel Venray. “We zijn goed op weg, al zijn er nog punten die de aandacht verdienen.”

Zo heeft Cultura Venray handen en voeten kunnen geven aan de netwerkorganisatie zoals de gemeente die voor ogen had. In de achterliggende vier jaar heeft Cultuureducatie in de klas vorm gekregen en is een nieuwe structuur voor de muziekopleidingen van de harmonieën en fanfares opgezet. Het alternatieve muziekfestival Jera On Air is hard op weg om na het Odapark de tweede cultuurplaninstelling in Venray te worden. Er wordt vergeleken met eerdere jaren op cultureel gebied meer samengewerkt in de regio. Grenzen vervagen, ook letterlijk, bij een provinciegrens overschrijdend festival als Schijt aan de grens.

Positief
Dat zijn een aantal voorbeelden van successen die genoemd worden in de evaluatie van kunst- en cultuurbeleid 2015-2019. Uitdagingen zijn er ook geweest. Denk aan de aandacht die er is geweest voor de afwikkeling van het kunstencentrum en het vraagstuk rondom de bibliotheek. Hoewel de culturele organisaties heel verschillend zijn, zijn zowel bestuur als medewerkers van deze organisaties zeer gemotiveerd en betrokken. Financieel en qua robuustheid van de besturen kunnen veel instellingen nog slagen maken. Cultura Venray doet het goed, maar het kan nog beter. Bijna elke organisatie kent Cultura, maar het verbinden van organisaties kan nog verbeteren. De kleine organisatie Cultura kan niet alles, daarom is het goed om focus aan te brengen.

Cultureel Venray is tevreden over de betrokkenheid van de gemeente en de wethouder. “Ik ben blij om te horen dat organisaties tevreden zijn over ons beleid van de afgelopen jaren”, reageert wethouder Anne Thielen. “Dat stimuleert mij om op de ingeslagen weg verder te gaan. Er is nog genoeg te doen, ook in de samenwerking in de regio. Ik heb er veel zin in.”

Drieluik
De terugblik op de resultaten van de afgelopen vier jaar is het eerste deel van een drieluik over kunst- en cultuurbeleid in de gemeente Venray. Het tweede deel volgt volgend voorjaar en bevat het nieuwe beleid voor komende jaren. In de evaluatienota nodigt de gemeente iedereen uit om onderwerpen aan te dragen die in de culturele basisinfrastructuur niet mogen ontbreken. Na het beleidsstuk volgt in het de zomer van 2020 het derde deel van het drieluik, het uitvoeringsplan voor komende periode.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen