Sobere ramadan door corona ‘De ramadan is bij uitstek een sociaal gebeuren’

Foto: © Fijne Ramadam - Pinterest

De vastenmaand ramadan start komende nacht. Door de coronamaatregelen wordt dat een sobere editie, want samenkomen mag niet. Terwijl de ramadan bij uitstek een sociaal gebeuren is.

Ramadan (Arabisch: رمضان ,ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. In de islam geldt ze als de heilige maand van inkeer, waarin tussen fajr (de dageraad ruim vóór zonsopkomst) en maghrib (bij zonsondergang) door vele gelovigen -voorzover zij daarvan niet vrijgesteld zijn – gevast wordt.

Het vasten wordt sawm (saum) of siyam genoemd. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk.

Moslims lezen uit de koran, bidden vaker en gaan normaal gesproken ook meer naar de moskee. Voor dat laatste reizen jaarlijks miljoenen mensen af naar de heilige steden Mekka en Medina in Saudi-Arabië. Door de coronacrisis zit dat er dit jaar niet in, want ook die steden zijn nu gesloten.

Saudi-Arabië kwam begin deze maand met strengere regels. Zo mogen inwoners van Mekka helemaal niet naar buiten. In de tweede heilige stad van het land, Medina, zijn de regels iets soepeler. Daar mag je tot 15.00 uur nog wel naar buiten. Tijdens de ramadan wordt dat verruimd tot 17.00 uur.

Regels
“Hou je aan de regels”, verteld PPD-voorzitter Aissa Mezianide. Meziani doelt daarmee op de geldende coronaregels, die bijeenkomsten verbieden en samenscholingen onmogelijk maken. Daardoor is het niet mogelijk om in grotere groepen bijeen te komen. Ook roept Meziani ouders op om hun kinderen in de avonduren binnen te houden. “En als jongeren naar buiten gaan: houd je dan aan de regels”, benadrukt hij in het programma L1mburg Centraal.

Reacties