Eid Mubarak – Fijn suikerfeest

Foto: ©Door Quick fix - Flickr: Turkish Delight - Variety, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/

Het Suikerfeest (ook Einde Ramadanfeest / Ied-al-Fitr Arabisch: عيد الفطر, `id-al-fitr) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt. 

Betekenis van het Suikerfeest
Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Met het Suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. In het Arabisch heet dit feest id-oel-fitr. Id-oel-fitr betekent feestdag ter gelegenheid van het breken. Met “het breken” bedoeld men het breken van het vasten. De datum van het Suikerfeest hangt ook samen met de maan. Bij het zien van de jonge maansikkel na de maand Ramadan begint het Suikerfeest. Het Suikerfeest duurt officieel drie dagen.

De naam Suikerfeest is afkomstig uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap omdat er veel zoete spijzen worden genuttigd. In het Turks wordt hierom ook vaak de benaming Şeker Bayramı gebruikt, maar soms ook de benaming Ramadanfeest (Ramazan Bayramı), omdat de term Suikerfeest te veel de nadruk zou leggen op de zoete spijzen die tijdens het feest veel gegeten worden. Arabische moslims gebruiken de term Klein Feest (Ied el-Seghir, عيد الصغير) voor het feest in relatie met het Offerfeest dat ook wel het Grote Feest wordt genoemd. In Indonesië (en voormalig Nederlands-Indië) hanteert men de term Lebaran. De term Suikerfeest is in zowel België als Nederland de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van de ramadanperiode.

Eid Mubarak – Fijn suikerfeest namens Venray Nieuws. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen