Herinrichting Loobeek

Foto: © Waterschap Limburg.

In mei is er gestart aan de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de Loobeek. Over een lengte van 6 kilometer wordt de Loobeek natuurlijk slingerend ingericht.

De beek ontspringt in Ysselsteyn en loopt via Smakt naar Vierlingsbeek, waar die aan Brabantse zijde als Vierlingsbeekse Molenbeek uitmondt in de Maas. Deels wordt de beek in oude natuurlijke staat teruggebracht, zodat ze weer kan meanderen (kronkelen) en méér water vasthouden in delen van het beekdal. Van belang is dat het een klimaatrobuust beekdal wordt, om bij hevige neerslag water te bergen en in droge periodes water vast te houden. In totaal wordt negen van de twaalf kilometer beek aan Limburgse zijde aangepakt.

Wethouder Martijn van der Putten: “Zeker in deze tijden van klimaatverandering en de recente droogte, zijn dit soort projecten enorm belangrijk. Het draagt bij aan het herstel van onze prachtige, maar kwetsbare natuur, waar we heel zorgvuldig mee om moeten gaan”.

Werkzaamheden herinrichting de Loobeek
De beek wordt deels in houde staat teruggebracht, zodat deze weer kan kronkelen en meer water kan vasthouden. De nieuwe beek wordt omgeven door nieuwe en bestaande natuur zoals bos of natuurgraslanden in combinatie met agrarisch natuurbeheer. Om de natuurlijke staat van de Loobeek te herstellen worden onder andere de volgende werkzaamheden uitgevoerd

  • Dempen bestaande watergangen en aanpassen bodemhoogte
  • Verhogen stroomversnelling voor natuurlijke dynamiek
  • Verwijderen stuwen en aanleggen drempels
  • Aanleggen vispassage aangelegd nabij de A73
  • Aanpassen en verleggen watergangen en graven van nieuwe watergangen
  • Realisatie moeraszone ter hoogte van de Spurkt – Smakterveldweg
  • Aanleg groene buffers ter verbetering van de waterkwaliteit
  • Landbouwpercelen worden natuurpercelen voor agrarisch natuurbeheer
  • In het Loobeekdal worden de natuurgebeiden van ‘de Haag’ en het ‘Smakterveld’ met elkaar verbonden

Project door Waterschap Limburg
De herinrichting van de Loobeek is een project van het Waterschap Limburg in samenwerking met de Provincie Limburg, de gemeente Venray, de LLTB en Staatsbosbeheer. Meer informatie over de herinrichting van de Loobeek is te vinden op de website van waterschaplimburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen