Vieren en herdenken op afstand

Foto: © Pixabay.

Ook dit jaar staan Koningsdag en de Dodenherdenking helaas nog in het teken van de geldende coronamaatregelen. Toch besteden we op een gepaste manier aandacht aan deze bijzondere dagen.

Koningsdag 2021 “Net effe anders“

Het Oranjecomité heeft voor Koningsdag 2021 een alternatief programma bedacht. Vanaf 10.00 uur is er een landelijke oproep om vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin het “Wilhelmus” te zingen of te spelen. Tussen 12.00 en 15.00 uur is er een live-uitzending vanuit hotel-café Hulsman (niet open voor publiek). De uitzending is te volgen via Peel en Maas-TV en Peel en Maas op Youtube. De uitzending wordt gepresenteerd door Gerda van Stelten en Leon Aarts en bevat onder andere interviews, een oranje-quiz, uitslagen van de kleurwedstrijd basisscholen, de puzzelwedstrijd en etalagewedstrijd en muziek door Now Weej & Gert Janssen. De ontvangst van de gedecoreerden in het gemeentehuis gaat ook dit jaar helaas niet door.

Herdenking

Soberheid is ook het sleutelwoord voor de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Burgemeester Luc Winants roept iedereen op om 4 mei vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen. Ook vragen we alle trompettisten en andere blazers om twee minuten voor acht uur ’s avonds (19.58 uur) vanuit thuis het signaal ‘taptoe’ te spelen.

Bijeenkomsten en grote groepen zijn niet toegestaan. Dus ook het herdenkingsmoment om 20.00 uur beleven we allemaal thuis. Burgemeester Winants en Gerda van Stelten van het Oranjecomité hebben eerder op de dag een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan het Kerkpad. Om 20.00 uur wordt die kranslegging uitgezonden op Peel en Maas TV, gevolgd door de traditionele twee minuten stilte.

Krans of bloemstuk leggen

Organisaties die ook een krans willen leggen, kunnen dat verdeeld over de dag doen, zodat iedereen zich aan de coronaregels kan houden. Wilt u op 4 mei een krans of een bloemstuk leggen? Stuur dan een mail met de naam van uw organisatie en de plek waar u een krans wilt leggen naar Karin Bruggeman van de gemeente Venray, [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen