Stoptober : Aantal rokers in Limburg in 8 jaar afgenomen met 17,3%

Foto: © Pixabay

Limburg telde in 2020 17,3% minder rokers dan in 2012. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Beek. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt afgenomen met ruim 30%. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Sterkste afname rokers in Beek
Binnen de provincie Limburg vond de sterkste daling van het aantal rokers plaats in Beek (-34,1%). Ook Horst aan de Maas (-32,2%), Weert (-29,3%) en Gennep (-29%) hebben grote stappen gemaakt naar een rookvrije gemeente. De rookvrije horeca, duurdere sigaretten en gezondheidsoverwegingen worden vaak als reden genoemd om met sigaretten en shag te stoppen.

Een opvallende toename van het aantal rokers was er juist in Leudal. Tussen 2012 en 2020 nam het aantal rokers hier juist toe met 14,8%.

Relatief veel rokers in Limburg
In de provincie Limburg wonen relatief veel rokers. Ondanks de sterke daling steekt alsnog 18,2% van de inwoners af en toe een sigaret op. Alleen in Groningen is het percentage rokers hoger (19,6%).

In Kerkrade wonen in verhouding de meeste rokers van Limburg: 24% van de inwoners geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken. Ook in Heerlen (22,3%), Roermond (21,3%) en Maastricht (20,9%) wonen relatief veel mensen die aangeven te roken.

Mook en Middelaar is juist de meest ‘rookvrije’ gemeente van Limburg: hier rookt slechts 11,4% van de inwoners. Ook in Nederweert (11,9%) wonen relatief weinig rokers.

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt”.

Reacties

Cookieinstellingen