Digitale criminaliteit in gemeente Venray

Foto: © Maak het ze niet te makkelijk.

Oplichting kan iedereen overkomen, maar senioren worden als extra kwetsbaar beschouwd. Daarom worden ouderen regelmatig slachtoffer van verschillende vormen van criminaliteit. De oplichters worden hierbij slimmer en verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Hier kunnen wij samen iets aan doen. Door alert te zijn, door te weten waar je op moeten letten én door kritisch te blijven. Want laten we het ze niet te makkelijk maken!

Stijging in Venray
Ook in onze gemeente is er sinds 2020 een overduidelijke stijging van digitale criminaliteit. In 2021 is er binnen de gemeente Venray 310 keer een melding/aangifte gedaan van (digitale) fraude. Het gemiddelde over de jaren 2016 t/m 2020 bedroeg 290 meldingen/aangiften. De meeste inwoners zijn vooral slachtoffer geworden van internetfraude.

Nieuwe methodes
In de praktijk is merkbaar dat de methodes veranderen. Oplichters doen zich voor als medewerker van politie, bank of andere bekende instanties. Ze winnen eerst uw vertrouwen, maken u vervolgens bang en zetten u onder druk. Soms staat er zelfs een nepagent of koerier voor de deur om uw bankpas op te halen. Deze mensen hebben vaak een behulpzame houding. Ze vragen bijvoorbeeld om een software, zoals AnyDesk of TeamViewer te installeren, zodat ze op afstand mee kunnen kijken in uw computer of telefoon.

Bij twijfel nee
Als er iemand aan de deur komt, wees dan niet bang om kritische vragen te stellen. En laat deze persoon vooral niet naar binnen. Ga desnoods even bellen met uw aanspreekpunt op dat gebied of met een gezinslid. Wordt u telefonisch benaderd, hang dan direct op. Ook bij twijfel. Bel de instantie terug via een nummer dat u zelf heeft opgezocht.

Concrete tips
Criminaliteit kent allerlei vormen. Soms wordt u gebeld of krijgt u een mail. Of een oplichter staat ineens bij u aan de deur. Nogmaals: als het om uw eigen veiligheid gaat, kunt u nooit te veel vragen stellen. Wees altijd kritisch en kijk goed naar uw omgeving. Hieronder wat tips op een rijtje:

  • Maak nooit zomaar geld over: wordt er gevraagd om geld? Denk eerst goed na of dat wel klopt. Twijfelt u? Als u gebeld wordt, hang op. Als u een mail of berichtje krijgt, verwijder het. Klik niet op de link.
  • Geef nooit uw inloggegevens af, zoals een wachtwoord of pincode: oplichters doen net of ze een bank, computerbedrijf, of gemeente zijn en vragen om uw inloggegevens, zoals uw wachtwoord of pincode. Geef niemand uw inloggegevens. Niet aan de telefoon, niet aan de deur, niet per mail, SMS of WhatsApp.
  • Zorg dat uw basisbeveiliging op orde is: gebruik verschillende, sterke wachtwoorden. Een zin met 4 woorden van 4 letters is al erg sterk. Denk aan automatische updates op uw computer, tablet en telefoon.
    Meekijken bij pinnen: criminelen proberen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode u intoetst.
  • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af met uw hand of portemonnee. Staat iemand te dicht achter u? Vraag dan om privacy. En laat u niet afleiden door het pinnen

Meer informatie
Bovenstaande tips én nog meer informatie rondom oplichting vind je ook op de website van de Rijksoverheid. Er staat ook informatie over wat u moet doen als u al slachtoffer bent geworden. Daarnaast zijn over elk thema webinars (online uitzendingen) gemaakt. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen