Pater Kuijpers ontvangt zilveren bijtje

Foto: © Via Gemeente Venray.

Pater Hub Kuijpers, geboren in Castenray, ontving van burgemeester Michiel Uitdehaag het Zilveren Bijtje als blijk van waardering voor zijn verdiensten in Mozambique. Pater Kuijpers verblijft tijdelijk voor vakantie bij zijn familie in Castenray.

Verschillende taken en verantwoordelijkheden
Hub Kuijpers SSS (Paters Sacramentijnen), is vrijwel direct na zijn wijding tot priester in 1970 benoemd in de Missie van Brazilië. Begin jaren ’90 is hij naar de Missie van Mozambique verplaatst om daar de verantwoordelijkheid te krijgen voor de primaire vorming van kandidaten SSS.

Naast zijn zorg voor de primaire vorming heeft pater Kuijpers, die in Mozambique Padre Humberto genoemd wordt, verschillende taken vervuld in de kloostergemeenschap van Mozambique.

Toen pater Kuijpers in Mozambique begon, was het klooster gevestigd in de wijk ‘Çharneca’, (kippenhokken), een krottenwijk van de stad Maputo. Het klooster met kerk en de schoolgebouwen zijn behouden, maar de wijk is door de overheid gesaneerd en de krottenwijk is verschoven.

Pater Kuijpers was de econoom van het klooster. Daarnaast was hij pastoor van de parochie en heeft hij een juvenaat opgericht voor jongens om een schoolopleiding te volgen en later voor priester bij de SSS te gaan studeren, Casa de formacao: Lar Pedro Juliao Eymard.

Enige Nederlander
Hub is de enige Nederlander die in Maputo bij de SSS woont en werkt. Een echte missionaris die hart en oog heeft voor de mensen aldaar. Een ontwikkelingswerker ‘pur sang’ maar ook een echte missionaris.

Cookieinstellingen