Kwaliteitsimpuls aan peuteropvang

Foto: Peuters in de opvang - stockfoto.

Het college van de gemeente Venray heeft een nieuw beleidskader ontwikkeld voor peuteropvang en voor- en vroegschoolse educatie (vve) voor de periode 2018-2021. Met het nieuwe beleid wil het college de komende jaren extra investeren in de kwaliteit van het aanbod, het vergroten van het bereik, het vergroten van de ouderbetrokkenheid en het versterken van de aansluiting op het basisonderwijs.

De Rijksoverheid harmoniseert per 1 januari 2018 de verschillende regels voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Vanaf dat moment spreken we ook niet meer over peuterspeelzalen, maar over peuteropvang. Peuteropvang zal worden aangeboden aan kinderen van 2 tot 4 jaar op de plek waar nu een peuterspeelzaal zit maar ook binnen de kinderopvang. De gemeente stelt wel eisen aan de kwaliteit van peuteropvang. Aanbieders van peuteropvang die in aanmerking willen komen voor subsidie van de gemeente moeten uiterlijk per 1 januari 2020 voldoen aan de vve vereisten.

De gemeente Venray wil voor alle Venrayse peuters kwalitatief goede en betaalbare peuteropvang mogelijk maken. Wethouder Martijn van der Putten: “We zien graag dat alle kinderen de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. De voorschoolse periode is een zeer belangrijke tijd om te investeren in de ontwikkeling van kinderen en om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren.

Voor kinderen met een taal- of ontwikkelingsachterstand hebben we als gemeente met het vve-aanbod altijd een stevig vangnet geboden. Door het vve programma nu nog breder in te zetten, geven we een inhoudelijke kwaliteitsimpuls aan de peuteropvang waar alle Venrayse peuters van profiteren. Tegelijkertijd beogen we meer keuzevrijheid voor ouders en een hoger bereik”.

Om de financiële drempel voor ouders te verlagen, stelt het college voor om op alle locaties te gaan werken met een inkomensafhankelijke ouderbijdrage die gelijk is aan de ouderbijdrage voor ouders met kinderopvangtoeslag. De gemeente verstrekt vanaf 1 januari 2018 alleen nog subsidie aan ouders met peuters die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

Daarnaast blijft de gemeente subsidie verstrekken voor het derde en eventueel vierde dagdeel voor peuters met een vve-indicatie, ongeacht of ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag. Zo wordt gestimuleerd dat peuters met een risico op een taal-of ontwikkelingsachterstand, ook daadwerkelijk gebruik maken van vve.

De nieuwe kaders voor het beleid op het gebied van de voorschoolse voorzieningen in Venray zijn vastgelegd in de nota ‘Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse educatie 2018-2021’. Het beleidskader is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Peuterspeelzalen Venray, kinderopvangaanbieders, Stichting Primair Onderwijs Venray, de GGD en de bibliotheek.

De gemeenteraad behandelt het voorstel op 19 september 2017.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen