Visie veehouderij van de gemeente Venray krijgt gestalte

Foto: Flickr - Kalveren.

De gemeente Venray gaat de minister toestemming vragen om extra wettelijke mogelijkheden om via de gemeentelijke geurverordening geuroverlast te beperken en te voorkomen. Op die manier hoopt Venray veehouderijen met verouderde stallen dichtbij woonkernen strenger te kunnen aanpakken. Zonder dat dit ten koste gaat van veehouders die al geïnvesteerd hebben in moderne stallen.

Dat is een actie die de gemeente op de korte termijn kan nemen om ontwikkelingen in de veehouderij te sturen. Het instrument geurverordening is naast het bestemmingsplan één van de twee middelen die een gemeente heeft om verplaatsing en vestiging van stallen te reguleren. Bij de maatregelen doet Venray bij de minister een beroep op de Crisis- en herstelwet. Eerder maakte Nederweert van dezelfde constructie gebruik.

Draagvlak
De actie komt voort uit de dialoog over de visie voor de Venrayse veehouderij. De visie die in een interactief proces in de maak is, ademt realisme. Venrayse boeren, burgers en ondernemers prediken niet de revolutie in de veehouderij. In de visie blijft er in de gemeente plek voor (intensieve) veehouderij, als de basiskwaliteit van de leefomgeving gegarandeerd is.

Er is draagvlak voor de veehouderij, mits de stallen de overlast verminderen en nieuwe overlast voorkomen. Groei van bedrijven, ook qua dieren mag, zolang de omgeving er ook van profiteert. Kansrijke bedrijven stimuleren en bedrijven zonder toekomst helpen bij het stoppen. Bij verplaatsing van bedrijven moet de nieuwe locatie verder van de woonkern liggen.

Burgerpanel
Dat zijn enkele belangrijke conclusies uit de werkateliers. Ze worden voor een belangrijk deel onderschreven door de ruim 180 inwoners die deelnemen in het burgerpanel van onderzoeksbureau Toponderzoek. Bijna 60% van de ondervraagden vindt veehouderijen een onmisbaar onderdeel van de gemeente Venray. Minder dan 20% is daar niet mee eens, de overige 20% is neutraal. Bijna twee derde van de ondervraagden zegt geen last te hebben van veehouderijen. Als er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid, de omgeving geen stank- en/of geluidsoverlast ondervindt en er garanties zijn voor het welzijn van de dieren, mogen de veehouderij ook best uitbreiden.

Proces
De afgelopen maanden hebben betrokken burgers en (agrarische) ondernemers in werkateliers met elkaar gesproken rond thema’s als economie, milieu en volksgezondheid en ruimtelijke ordening. Via een enquête onder het burgerpanel konden inwoners hun bijdrage leveren. Donderdag 13 juli presenteerde bureau Pouderoyen Compagnons de resultaten tot nu toe en werd vooruit gekeken naar de rest van het proces. In de zomermaanden gaan de auteurs aan de slag met het schrijven van de conceptvisie, waarin alle resultaten worden verwerkt. In het najaar ligt de ontwerpvisie ter inzage, waarna in 2018 de gemeenteraad de visie vaststelt.

LLTB
week presenteerde de LLTB een notitie over haar ambitie voor de veehouderij. De Limburgse agrarische standsorganisatie zet in op een snellere reductie van uitstoot van geur, fijnstof en endotoxines door bestaande stallen dan in de huidige afspraken en regelgeving is opgenomen. Wethouder Martijn van der Putten is positief over de notitie. “De denkrichting in de notitie sluit aan bij de Venrayse visie op veehouderij. Ook de LLTB vindt draagvlak in de omgeving van groot belang en wil de aanpak van hinder voor omwonenden combineren met ontwikkelingskansen voor veehouderijen die het goed doen”, reageert Van der Putten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen