Keep it Clean Day Venray in teken van plastic afval

Foto: Pixabay - stockfoto Afval.

Keep it Clean Day in Venray viert z’n vijfde verjaardag. Dit jaar vraagt de organisatie speciale aandacht voor plastic afval. Maar tijdens de jaarlijkse opruimdag op vrijdag 15 september blijft ook ander zwerfafval niet liggen.

Amerikaanse afvaldeskundigen hebben uitgerekend dat er op onze aarde ongeveer 5 miljard ton plastic rondzwerft. Een deel daarvan drijft in het water als de beruchte plastic soep. Het zwerfplastic is een deel van de 8,3 miljard ton (in kilo’s een 8, een 3 met 11 nullen!) plastic dat we sinds 1950 hebben geproduceerd. Het gewicht van al het water in het IJsselmeer of 1 miljard olifanten. “Het lukt niet om dat allemaal op korte termijn op te ruimen, zeker niet in één dag”, zegt wethouder Ike Busser. “Maar alle beetjes helpen en het gewicht van één olifant aan zwerfafval zou al geweldig zijn”, zegt de wethouder in een filmpje dat op de Facebookpagina van de gemeente te zien is.

De opzet van de Keep it Clean Day is ook in 2017 niet gewijzigd. Inwoners investeren een paar uurtjes van hun tijd om in de eigen straat, dorp of wijk afval op te ruimen. Het leeuwendeel van de deelnemers zijn leerlingen van de basisscholen in de gemeente. Zij trekken er vrijdagmorgen op uit. Maar ook niet-leerlingen zijn welkom. Deelnemen kan de hele dag, een dagdeel of een paar uurtjes. Overdag of ’s avonds na het werk. Alleen of met een groep. Voor de organisatie van de Keep it Clean Day in Venray tekent ook voor de vijfde keer een enthousiaste groep oud-medewerkers van de gemeente Venray. Aanmelden via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen