Nieuw uitvoeringsprogramma Energie

Foto: Pixabay.

In 2013 heeft de gemeente Venray ambitieuze doelstellingen geformuleerd om in 2030 CO2 neutraal te zijn. Inmiddels is de benodigde energietransitie in gang gezet maar er is nog een lange weg te gaan. Daarom heeft de gemeente een nieuw uitvoeringsprogramma Energie opgesteld voor de jaren 2018 tot en met 2021 waarin de gemeente samen met inwoners, bedrijven en andere partners vol aan de slag wil. Er worden meer projecten uitgevoerd en de gemeente gaat het ook anders aanpakken.

CO2 neutraal in 2030
Venray wil CO2 neutraal zijn in 2030. Dit betekent dat we in 2030 37,5 % energie moeten besparen ten opzichte van het energieverbruik in 2013. En dat we de resterende energiebehoefte voor 45% in 2030 binnen het grondgebied moeten produceren met schone technieken zoals zon, biomassa en aardwarmte. De afgelopen vier jaren heeft de gemeente ingezet op bewustwording bij inwoners en bedrijven en op het faciliteren van initiatieven in de gemeente. De resultaten zijn mager: nog geen 9% van de energie wordt duurzaam geproduceerd en we besparen nagenoeg geen energie.

Meer en anders
Wethouder Martijn van der Putten: “Om onze doelstellingen te halen, moeten we meer doen en moeten we het anders doen. Bewustwording is niet genoeg. We gaan meer stimuleren, reguleren en zelf realiseren.” Zo zetten we bij de nieuwbouw van woningen in op een aardgasloze of energieneutrale uitvoering. De bestaande woningen gaan op termijn ook van het gas af. Er is een omschakeling nodig naar een andere, hernieuwbare vorm van warmteopwekking. Daarvoor moet eerst het verbruik omlaag door isolerende maatregelen. De ontwikkelingen op het gebied van vervoer zijn gericht op meer brandstofbesparing, meer duurzame biobrandstoffen en meer zero-emissie voertuigen. Hieraan dragen we bij door de oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen uit te breiden. Bedrijven zijn in Venray verantwoordelijk voor het grootste energiegebruik. We gaan daarom de aanpak voor energiebesparing en duurzame opwekking bij bedrijven en instellingen intensiveren. Bijvoorbeeld door meer energie op te wekken met zonnepanelen op bedrijfsdaken.

Noodzaak energietransitie
Het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen en het stimuleren van een duurzame energievoorziening is om meerdere redenen belangrijk. De uitstoot van CO2 die samenhangt met het gebruik van fossiele brandstoffen wordt algemeen erkend als belangrijkste oorzaak voor klimaatverandering. De voorraden fossiele brandstoffen raken bovendien langzaam maar zeker uitgeput en de winning (bijvoorbeeld aardgas uit Groningen) en levering worden steeds minder vanzelfsprekend. De kosten voor energie vormen een steeds grotere kostenpost, waardoor ca. 10% van de huishoudens in Nederland moeite heeft om de energierekening te betalen (energiearmoede).

Toekomstige ontwikkelingen en trends
Venray zal net als andere gemeenten te maken krijgen met een aantal ontwikkelingen. Zo stijgt het elektriciteitsgebruik de komende decennia sterk door een toenemende elektrificering van de samenleving (o.a. elektrisch rijden en elektrisch verwarmen). Daarnaast verdwijnt het tot dusver zo vanzelfsprekende aardgasnet de komende decennia grotendeels, wat betekent dat we moeten zoeken naar andere, hernieuwbare vormen van warmteopwekking en – distributie. De impact van deze ontwikkeling is groot. Een groot deel van de huishoudens kan niet langer koken op gas of het huis verwarmen met een cv-installatie. In de Energieagenda heeft het rijk de regierol voor deze warmtetransitie neergelegd bij de gemeenten, in samenwerking met de netbeheerders.

Besluitvorming
Het college van B&W heeft op 19 september ingestemd met het nieuwe uitvoeringsprogramma. De gemeenteraad bespreekt het onderwerp op 31 oktober in de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen