[Gemeente Venray] Aanbesteden of zelf doen?

Foto: © Danny Danckaert.

Sportaccommodaties, gemeenschapshuizen of zorgcentra zoals Het Zorghuus Ysselsteyn in eigen beheer realiseren; Burgemeester en Wethouders stimuleren graag dergelijke bewonersinitiatieven die bijdragen aan een sterker en socialer Venray. Daarom geeft het college maatschappelijke initiatieven in de gemeente met een bouwbudget beneden 400.000 euro voortaan de keuze tussen een aanbestedingsprocedure of het werk geheel in eigen beheer realiseren.

Venray heeft ondernemende inwoners die sportaccommodaties, gemeenschapshuizen en zorgcentra realiseren. Ook de komende jaren worden dergelijke initiatieven ontwikkeld. Bijvoorbeeld in leegstaande (school)gebouwen of multifunctioneel in te richten gemeenschapsaccommodaties. Indien (ver)bouw van huisvesting een onderdeel is van het initiatief en de gemeente daar financieel aan bijdraagt, krijgen de initiatiefnemers met veel regels en voorschriften te maken. Waaronder aanbestedingsregels. Het college heeft nu besloten om maatschappelijke initiatieven met een bouwbudget beneden 400.000 euro de keuze te geven. Ze kunnen kiezen tussen het volgen van een aanbestedingsprocedure of het werk geheel in eigen beheer realiseren.

In eigen beheer
D´n Oesterham in Oostrum bijvoorbeeld heeft inmiddels aangegeven om zijn plan voor de verbouwing van het gemeenschapshuis geheel in eigen beheer en in samenspraak met gebruikers, leveranciers en (lokale) partijen te willen en kunnen realiseren. Het college staat daar positief tegenover. B en W vinden het een goede ontwikkeling die bijdraagt aan zelfsturende, autonome initiatieven en gemeenschappen.

Minder regels
Indien de gemeente(raad) financieel bijdraagt aan de realisatie van een initiatief, worden de afspraken vastgelegd in een ontwikkelovereenkomst. Voortaan maken de initiatiefnemers daarbij zelf de keuze tussen aanbesteden of het (ver)bouwplan geheel in eigen beheer realiseren. Ike Busser, portefeuillehouder Financiën, vindt dit een gezonde ontwikkeling: “De laatste jaren zijn al veel sterke initiatieven gerealiseerd. Denk aan Sportpark De Meulebéék in Wanssum, de renovatie van het Rijksmonument De Watermolen in Oostrum, Logeerhuis Kapstok in Venray en MFC De Baank in Leunen. Het maakt de kartrekkers vast ook blijer als ze meer eigen realisatieruimte krijgen en met minder regels te maken hebben. Ik ben ervan overtuigd dat dit dergelijke plannen versterkt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen