Wolvin Naya in Limburg gesignaleerd

Foto: Wolf, archiefbeeld. © Pixabay

Vorige maand is er voor het eerst sinds ruim 150 jaar weer een wolf in Limburg geweest. Het gaat om de wolf Naya. Die werd in 2016 geboren in Duitsland en voorzien van een zender waardoor zij te volgen was.

De Duitse wolf Naya werd in 2016 als welp gevangen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en voorzien van een halsbandzender. Daardoor kon haar route ook nauwkeurig worden gereconstrueerd, door een samenwerking tussen de Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (WENR).

Op 29 december vorig jaar kwam Naya Limburg binnen en struinde ze door Nationaal Park de Maasduinen, stak de Maas over, liep langs de A73 bij Venray en wandelde overdag door de Schadijkse bossen in Horst.

Op 1 januari dit jaar was ze in het Weerterbos. Daar passeerde ze de A2. Op 2 tot 3 januari van Naya in de Weerter- en Budelerbergen, waar ze in het moeras bij Budel-Dorplein en de Loozerheide verbleef. Daarna stak Naya de grens over naar België, waar ze officieel de eerste ‘Belgische wolf’ wordt.

Hugh Jansman: “Voor een wetenschapper is een dier met een zender altijd interessant, helemaal als het een wolf is. Het is uniek dat we dankzij het onderzoek van onze Duitse collega’s informatie hebben verkregen over de wijze waarop een wolf zich beweegt in het Nederlandse landschap. Daar kunnen we veel van leren. In overleg met onze Duitse collega’s mogen wij nu de route die Naya door Nederland heeft gelopen op hoofdlijnen openbaar maken.”
Uiteindelijk kwam deze wolf via Nationaal Park de Groote Peel en het Weerterbos in België terecht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen