Zondag 28 oktober; De wintertijd gaat weer in!

Foto: Wintertijd.

Aanstaande zondag 28 oktober 2018 gaat de wintertijd weer in. De klok gaat dan een uur achteruit om 03:00 naar 02:00 uur. Lekker één uur extra slapen dus. Maar misschien is dat wel voor het laatst.

De Europese Commissie heeft in de stemming van vorig jaar al besloten dat we het af gaan schaffen. Maar het is aan de lidstaten of er gekozen gaat worden voor de zomertijd of wintertijd.

In Nederland is de mening hierover nog altijd verdeeld. Er ontbreekt aan beide zijden aan spijkerhard bewijs over wat de zomertijd en wintertijd nou voor goede of slechte impact heeft op mensen en de economie.

Betekenis van de Wintertijd
Wintertijd is in feite de normale tijd en deze duurt vijf maanden. Tijdens de zomertijd wordt er afgeweken van deze standaardtijd. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en op de laatste zondag van maart eindigt deze wintertijd weer.

Geschiedenis
Vroeger was er nooit sprake van een wintertijd. Er was gewoon een standaardtijd. Deze standaardtijd word vanaf 1909 in Nederland ingevoerd. Pas in de tweede wereldoorlog was er sprake van een zomertijd en dus ook een wintertijd. De oliecrisis in 1973 zorgde ervoor dat bijna elk land een zomer en een wintertijd ging gebruiken. Er bestaat nog steeds discussie over de zomertijd/wintertijd. Sommige huisdieren of gedomesticeerde dieren op de boerderij kunnen er last van hebben omdat ze op een bepaalde tijd eten of drinken krijgen. Deze dieren zitten dan nog in het ritme van de zomertijd, terwijl het baasje naar de wintertijd is geschakeld. Dieren in het wild hebben hier uiteraard geen last van omdat ze niet altijd om bv. 07.00 eten krijgen. Zij gaan gewoon geleidelijk mee met de zonsopkomst en zonsondergang.

Ezelsbruggetjes
Elk jaar zit men weer te twijfelen of de klok nu vooruit of achteruit moet. In de wintertijd gaat de klok één uur achteruit en dus kun je dus een uur extra slapen. Met de zomertijd gaat de klok één vooruit en slaap je dus een uur minder. Er zijn verschillende ezelsbruggetjes om dit te onthouden. Een ezelsbruggetje is: “als het weer achteruit gaat, gaat de klok een uur achteruit en als het weer vooruit gaat, gaat de klok een uur vooruit”. Achteruit gaan van het weer betekent dat het kouder wordt en vooruit gaan betekent dat het warmer wordt. Maar ook het ezelsbruggetje vooruit is voorjaar. Welk ezelsbruggetje gebruik jij?

Afschaffen
Vind je die donkere dagen maar niets? Zet dan alvast een kruis in je agenda op 30 maart. Dan mag de klok namelijk weer vooruit. Alhoewel: er wordt ook overwogen om de zomer/wintertijd helemaal af te schaffen. Even afwachten dus!

Reacties

article
53219
Zondag 28 oktober; De wintertijd gaat weer in!
Aanstaande zondag 28 oktober 2018 gaat de wintertijd weer in. De klok gaat dan een
https://venray.nieuws.nl/gemeente/53219/zondag-28-oktober/
2018-10-27T11:18:22+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/352/2018/10/26212059/wintertijd.jpg
Cultuur, Gemeente