Let op met verkopers en klussers aan de deur

Foto: © Pixabay.

De gemeente heeft enkele inwoners klachten ontvangen omdat er een bedrijf actief is dat aan huis artikelen verkoopt. Het bedrijf in kwestie zou vervelend te werk gaan. Verkoop aan huis is niet verboden en venten mag zonder vergunning.

Ondanks dat het niet verboden is, moet men zich wel aan de algemene plaatselijke verordening (APV) regels houden. Die zegt dat de openbare orde en veiligheid niet in gevaar mogen komen. Een verkoper mag niet opdringerig of agressief te werk gaan. Met name oudere mensen kunnen daardoor bang worden en zich gedwongen voelen spullen te kopen die ze eigenlijk niet willen hebben.

Wat kunt u doen als er een opdringerige verkoper aan de deur staat?
De politie adviseert in het algemeen om niet aan de deur te kopen of in zee te gaan met bedrijven die aanbellen en hun diensten aanbieden. Zoek liever zelf een bedrijf uit en maak goede schriftelijke afspraken over de omvang, kwaliteit en de prijs van het werk. Weet met wie u in zee gaat. Vraag bijvoorbeeld na of een bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zoek op internet naar het bedrijf en check referenties. Op die manier verkleint u de kans aanzienlijk op teleurstelling of zelfs oplichting.

Als u opdringerige verkopers of klussers aan de deur krijgt of als u gedupeerd bent, meld dit altijd bij de politie via 0900-8844. Noteer altijd signalementen en/of kentekens of maak foto’s. Als u wordt bedreigd of er is sprake van spoed dan belt u 112. Denk niet alleen aan uzelf, let ook op alleenstaanden en/of ouderen in uw wijk of buurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen