Verantwoord investeren in de Venrayse gemeenschap

Foto: Veel geld - Stockfoto Pixabay.

Het college van B&W stelt voor 12,5 miljoen aan nieuwe investeringen te doen in de Venrayse gemeenschap. Dat blijkt uit de begroting voor 2020 en volgende jaren. Het college kan zonder grote financiële zorgen gaan werken aan de uitvoering van de ambities om Venray toekomstgericht en duurzaam te versterken.

Op 5 november behandelt de gemeenteraad de begroting. De rode draden van het collegeprogramma Een gezonde toekomst voor Venray lopen ook door deze begroting. De gerichte investeringen op die onderdelen gaan samen met een financieel deugdelijk beleid: uit de begroting blijkt dat er in alle begrotingsjaren sprake is van structureel evenwicht. Wethouder financiën Martijn van der Putten: ‘De begroting is sluitend en laat ruimte voor duurzame investeringen voor de toekomst van onze gemeenschap. We blijven realistisch en gaan geen gekke dingen doen. We bouwen stap voor stap verder aan een gezonde toekomst voor Venray.’

Investeringen
Met de begroting investeert het college gericht in een duurzame toekomst. Zo wordt er ingezet op de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. Daarnaast wordt ook geld opzij gezet voor de uitvoering van het programma klimaatadaptatie: met slimme maatregelen wil het college Venray klaar maken voor de eventuele gevolgen van klimaatverandering, zoals een toename van forse regenbuien en juist periodes van droogte en hittestress. Ook investeert het college in de facilitering van de warme saneringsregeling van de varkenshouderij.

Infrastructuur, economie en omgeving
Het college stelt voor te blijven werken aan de ruimtelijke kwaliteit van Venray. Met gerichte investeringen in de infrastructuur blijft Venray ook in de toekomst goed bereikbaar: de uitbreiding van de haven van Wanssum, de aanleg van de Oostverbinding, Via Venray en de verbetering van de stationsomgeving. Daarnaast ligt de nadruk op natuur- en landschapsontwikkeling zoals de Oostrumse Heide, de Maaswerken en Maasgaard. Bij toerisme en detailhandel wil het college blijvend inzetten op het centrum, de fiets- en wandelpaden en een duurzame relatie met Venray Bloeit voor onze citymarketing. Daar bovenop werkt Venray samen met de regio aan de Investeringsagenda voor Noord Limburg.

Een samenleving waarin iedereen kan meedoen
Een inclusieve samenleving betekent een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen. Dat gaat niet vanzelf, daarvoor zijn gerichte investeringen van belang. De Kadernota Sociaal Domein en de implementatie van het subsidiebeleid zijn daaronder belangrijke pijlers. Verder ligt de focus op de huisvesting van de bibliotheek, de ontwikkeling naar een MFA in Merselo inclusief basisschool De Lier en de aanpak van overige huisvestingsopgaven in het onderwijs. Daarnaast stelt het college voor te werken aan een divers, duurzaam en levensloopbestendig woonmilieu, waarin iedereen die dat wil een plekje in Venray kan vinden. De focus verschuift van nieuwbouw naar transformatie. Daarbij staat de vraag vanuit de samenleving centraal.

Lastendruk
Net als andere omliggende gemeenten wordt ook Venray geconfronteerd met de nieuwe afvalstoffentarieven. Die zorgen voor een gemiddelde stijging van de afvalstoffenheffing met circa 18%. Doordat het college voorstelt de onroerendezaakbelasting (OZB) buiten de inflatie níet te laten stijgen en doordat de rioolheffing slechts minimaal stijgt, wordt de lastenverzwaring die optreedt door de afvalstoffentarieven, zoveel mogelijk beperkt. Daarmee komt die nu uit op zo’n 5%.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen