Spelregels voor opwek zonne- en windenergie

Foto: Duurzaam - Pixabay Stockfoto.

Inwoners moeten meer gaan profiteren van de energietransitie. Dat vindt het college van B&W van de gemeente Venray. In het Kader voor de Opwekking van Duurzame Energie (KODE) biedt het college heldere spelregels voor de opwek van zonne- en windenergie.

‘Dat de winsten van de energietransitie zoveel mogelijk bij onze inwoners blijven en niet naar een paar grote ontwikkelaars gaan, staat daarbij als een paal boven water’, aldus wethouder Martijn van der Putten. De gemeenteraad beslist dit najaar over het KODE.

Verantwoordelijkheid nemen
‘Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie’, aldus Van der Putten. ‘Daarbij kijken we eerst naar zonnepanelen op de daken. Daarmee zijn we er niet. Ook zonneparken en windenergie zijn mogelijkheden binnen onze gemeente.’ Een eerlijke verdeling van de lasten en de lusten, een geschikte locatie en een goede inpassing in de omgeving zijn daarvoor harde vereisten die zijn opgenomen in het KODE.

Eerlijke verdeling lasten en lusten
In het KODE is voor het eerst opgenomen dat inwoners moeten profiteren van energietransitie. Elke initiatiefnemer die in Venray aan de slag wil met de opwekking van duurzame energie moet in gesprek met omwonenden en andere inwoners. ‘We zien goede voorbeelden van lokale energiecoöperaties, waarbij inwoners extra profiteren’, vertelt Van der Putten. ‘Daar gaat onze voorkeur in Venray ook naar uit.’ Daarmee slaat Van der Putten de deur niet dicht voor grote ontwikkelaars: ‘Ook zij blijven in Venray welkom, maar dan wel onder onze spelregels en voorwaarden.’

Geschikte locaties
Het KODE gaat uit van een meersporenbeleid voor de wenselijkheid zonneparken en windmolens als het gaat om de locatie. Voor zonnepanelen zijn daken het meest wenselijk en zodra zonneparken op de bodem worden geplaatst, hebben ‘reststroken’ de voorkeur met daarna bouwgrond en ten slotte landbouwgrond. Natuurgebieden, essen en beekdalen worden zelfs uitgesloten. Van der Putten: ‘Met dit beleid in de hand kunnen we een betere afweging maken waar we wel en geen opwek van duurzame energie willen. Natuurgebieden zijn in elk geval een no-go.’

Inpassing in de omgeving
Een belangrijk onderdeel van het KODE is dat er heldere voorwaarden worden gesteld als het gaat om de kwaliteit van de omgeving. Duurzame opwekking moet biodiversiteit versterken. Zonneparken en de aanplant van extra planten gaan in Venray hand in hand. In het KODE wordt aangegeven dat een zonnepark er alleen dan komt als er rekening wordt gehouden met de verbetering van biodiversiteit door bijvoorbeeld specifieke gras- en kruidenmengsels in te zaaien die goed zijn voor de insectenpopulatie. Zo versterken vergroening en de overgang naar duurzame energie elkaar.

Besluitvorming bij nieuwe initiatieven
Het college van B&W vindt het belangrijk dat de gemeenteraad niet alleen bij de vaststelling van de kaders, maar ook bij de uitvoering ervan een stem heeft. Daarom vindt besluitvorming bij een zonnepark van meer dan 5 hectare niet alleen plaats in het college van B&W, maar ook in de gemeenteraad. De gemeente wil aan het stuur blijven zitten bij de komst van nieuwe zonneweides. Daarom worden mogelijke grotere zonneweides via tenders georganiseerd. Drie bestaande initiatieven voor zonneparken in Smakt, Blakterheide en Bremmenkamp worden de komende periode nog een keer nagelopen aan de hand van de genoemde spelregels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen