Merselo breidt gemeenschapsaccommodatie uit met basisschool

Foto: Kinderen naar school - stockfoto.

Burgemeester en wethouders van Venray stellen de gemeenteraad voor financiën ter beschikking te stellen, waarmee Merselo zijn gemeenschappelijke accommodatie D’n Hoek samen kan voegen met basisschool De Lier.

De dorpswerkgroep streeft ernaar om zoveel mogelijk gemeenschapsfuncties en het basisonderwijs onder te brengen in de Multifunctionele Accommodatie (MFA) Merselo. In de raadsvergadering van 29 oktober buigt de gemeenteraad zich over dit plan. Tijdens de behandeling van de Programmabegroting 2020 op 5 november 2019 wordt het initiatief in de brede financiële afweging meegenomen.

Werkgroep
Een aantal jaar geleden hebben dorpsraad, stichting GAM (die de Gemeenschappelijke Accommodatie Merselo beheert) en scholenkoepel SPOVenray een werkgroep samengesteld om het accommodatievraagstuk van Merselo uit te werken. Na een grondig participatietraject is ervoor gekozen om het basisonderwijs onder te brengen in gemeenschapsaccommodatie D’n Hoek en het pand multifunctioneel in te richten. Er komt ook ruimte voor de ouderen- en welzijnsactiviteiten die nu nog in een particulier pand plaatsvinden. De kracht van het plan zit onder meer in de dorpsvisie om op de huidige locatie van het gedateerde schoolgebouw – tegenover de kerk – woningbouw te realiseren voor ouderen en starters.

Draagvlak
De werkgroep heeft het Schoon-door-de-Poort proces zorgvuldig opgezet. Alle belanghebbende doelgroepen zijn bij het plan betrokken; de ouders en medezeggenschapsraad van basisschool De Lier, de omwonenden, verenigingen, gebruikers van D’n Hoek én de omwonenden van de toekomstige woningbouwlocatie in het hart van het dorp. Zo zijn steeds meer mensen zich bewust geworden van de kansen en bedreigingen die op de gemeenschap afkomen. Het dorp heeft vervolgens gekozen voor het bundelen van de onderwijsfunctie aan zoveel mogelijk gemeenschaps- en sportactiviteiten in en bij D’n Hoek. Betrokken wethouder Anne Thielen vindt het een sterk dorpsinitiatief: “De kracht van dit dorpsplan zit in de aanpak. De werkgroep heeft een integrale toekomstvisie ontwikkeld die kwaliteit van samenleven, onderwijs en wonen centraal stelt én voor die visie ook nog eens de handen van de dorpsbewoners op elkaar gekregen.”

Schoon door de poort
Na Leunen, Vredepeel, Oostrum, Blitterswijck en Veulen is dit weer een voorbeeld van een Venrayse gemeenschapsaccommodatie die zo is ingericht dat die zichzelf in stand kan houden. Wethouder Anne Thielen: “Eind 2012 is deze afspraak samen met de besturen van alle dorpshuizen gemaakt. Het is mooi om te zien dat ieder dorp zijn eigen oplossing bedenkt en dat zij er in slagen de verbinding met alle gebruikers en verenigingen en met het dorp te versterken. En dat daardoor de verantwoordelijkheid voor een gezonde exploitatie van het gemeenschapshuis breed gevoeld en gesteund wordt.”

Vervolg
Na toekenning door de gemeenteraad van budget aan het projectplan, is de volgende stap van het initiatief het opstellen van een ontwikkelovereenkomst tussen de initiatiefnemers en de gemeente. In deze juridische overeenkomst worden alle benodigde zaken uitgewerkt. Na ondertekening kan het dorp aan de slag met de realisatie van MFA Merselo.

Gemeentelijke bijdrage
Met het aanbieden van het projectplan aan de gemeente heeft Merselo een aanvraag gedaan in het kader van het traject ‘Schoon door de Poort’. Dit traject maakt het de besturen van de gemeenschapsaccommodaties mogelijk hun nieuwe verantwoordelijkheid voor een zelfstandige, toekomstbestendige exploitatie waar te maken. De gemeente geeft eenmalig een maximale bijdrage van bijna € 850.000,- voor de noodzakelijk geachte aanpassingen aan D’n Hoek. Dit is ongeveer 2/3e deel van de investering; het initiatief zelf brengt met behulp van o.a. (provinciale) subsidies, fondsen en zelfwerkzaamheid € 480.000,- in. Voor de uitvoering van Schoon door de Poort wordt de gemeenteraad gevraagd een raamkrediet ter beschikking te stellen. Voor de realisatie van de onderwijsruimten en dergelijke wordt gevraagd een maximale bijdrage van € 1.500.000,- vanuit de begrotingsreserve Onderwijshuisvesting vrij te maken. Martijn van der Putten – als wethouder verantwoordelijk voor Onderwijshuisvesting en Wonen – is ook blij met het dorpsinitiatief: “Als gemeente weten wij dat het schoolgebouw veel te groot en verouderd is. Het plan slaat twee vliegen in één klap; een passende school in D’n Hoek én ruimte midden in het dorp om te bouwen voor starters en ouderen”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen