Herdenking 75 jaar bevrijding

Foto: © Pixabay.

Venray staat dit weekend bol van de herdenkingsactiviteiten rond 75 jaar bevrijding. Van officiële plechtigheden met bijzondere gasten, tot grote optredens en concerten voor iedereen. Een overzicht.

Vrijdag 18 oktober 1944 werden Venray en de kerkdorpen Ysselsteyn en Heide na zware gevechten door Britse troepen bevrijd. Dat is 75 jaar later reden voor een grote herdenkingsplechtigheid met een aantal heel bijzondere gasten. Want de bevrijders van toen zijn op een leeftijd dat ze misschien volgende herdenkingen niet meer onder ons zijn. Extra bijzonder is het dat burgemeester Hans Gilissen vrijdagmiddag Sir Kenneth George Mayhew mag ontvangen. De Engelse oorlogsveteraan van 102 jaar oud raakte bij de bevrijding van Venray gewond. Voor zijn moed in de oorlog werd hij in 1946 ridder in de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland. De hoogbejaarde oorlogsheld plant samen met Martin van Els een herinneringsboom in het Kevin van der Rijdtplantsoen.

Veteranen en gedecoreerden
Naast Ken Mayhew en zijn echtgenote zijn nog zes Engelse oorlogsveteranen aanwezig. Niet minder bijzonder is de aanwezigheid van nog één en wellicht twee dragers van de Militaire Willemsorde. Majoor Marco Kroon komt naar Venray en mogelijk ook Gijs Tuinman, in Afghanistan de commandant van de gesneuvelde Venrayse korporaal Kevin van de Rijdt.

Nog een hoge Nederlandse militair, Mart de Kruif, houdt een toespraak. De Kruif is oud-bevelhebber van de Nederlandse landstrijdkrachten en was een tijdlang opperbevelhebber van de internationale missie in Afghanistan. Verder zijn er gasten uit binnen- en buitenland.

Iedereen welkom
De toespraken en plechtigheden worden afgewisseld met muziek van orkest Rooyal, het koperensemble van het Fanfarekorps Nationale Reserve en –ook bijzonder- een delegatie van een muziekgezelschap uit het Duitse Wetten. De bijeenkomst begint vrijdag om 13.00 uur en dan is iedereen welkom. Na afloop vertrekken de genodigden in een optocht van historische militaire voertuigen naar de raadzaal van het gemeentehuis. Publiek is uiteraard welkom langs de route. In de raadzaal is niet genoeg ruimte voor iedereen en daarom is dit deel van het programma besloten. Peel en Maas TV brengt dit deel van middag live in de Venrayse huiskamers.

Eten van toen
Daarmee is het officiële deel ten einde, maar is het herdenkingsweekeinde nog lang niet gedaan. Om 19.00 uur begint in de Grote Kerk –na de oorlog grotendeels in puin- het concert ‘United Voices for Freedom. Te zien en te horen zijn Vocal Group Transparant, het Venrays Mannenkoor, Venrode Voices, koor Harmony, Just for Fun en Ars Musica.

Zaterdag vindt er om 11.00 uur een herdenking plaats bij het Monument 1e bataljon van het Royal Norfolk Regiment aan de Overloonseweg. Om 13.30 uur zal voor de schouwburg het défilé worden afgenomen van deze oude voertuigen in aanwezigheid van de veteranen. Daarna kunnen kinderen een ritje met enkele van deze auto’s maken. Op het Schouwburgplein (bij slecht weer in de foyer van de schouwburg) staan kramen van o.a. Liberationroute, vliegtuigcrashes en Ald Oeldere. Bij de stand van de Voedselbank wordt gekookt met ‘eten van toen’.

In de foyer op de eerste verdieping van de schouwburg is een tentoonstelling van het Veteranen Instituut te bekijken. Enkele films over de bevrijding van Venray worden getoond in de Bolzaal. Waaronder een film over veteraan John Sleep die zelf ook aanwezig is. De films worden afgewisseld met persoonlijke ooggetuigenverslagen van een aantal Venraynaren. Het hele programma is gratis toegankelijk en duurt tot 17.00 uur.

MMSK St. Petrus Banden brengt ’s avonds haar bevrijdingsshow “Freedom!” in de theaterzaal van de schouwburg.

Brits kerkhof
Zondag om 10.30 uur wordt de jaarlijkse indrukwekkende herdenking op het Brits kerkhof aan de Hoenderstraat gevierd. ’s Middags organiseert Cultuurpodium Geijsteren een bevrijdingsconcert met medewerking van diverse solisten, een Duits en een Engels koor, naast het Kemmerekoor uit Geijsteren zelf. Plaats van handeling: de gerestaureerde kasteelruïne in Geijsteren, in 1944 verwoest. Aanvang 14.30 uur, entree € 5,-.

Dezelfde dag houdt de groep Run for Health een fietstocht langs oorlogsmonumenten in de gemeente Venray. Er zijn twee routes van respectievelijk 33 en 63 kilometer lang. De routes zijn aangegeven met pijlen. Elk monument onderweg is gemarkeerd met een Nederlandse vlag.

Voor alle activiteiten in het weekend en daarna, kijk op www.75-jaar-vrijheid-venray.nl. En volg op Facebook Venray75jaarvrij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen