Integraal Huisvestingsplan onderwijs

Foto: © Pixabay.

Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het primair onderwijs in Venray is klaar. Het IHP biedt gemeente en schoolbesturen inzicht in wat de komende 20 jaar nodig is voor de scholen in de gemeente Venray en geeft concreet aan wat er de komende vijf jaar moet gebeuren. Het plan is in nauwe samenspraak met de scholen en kinderopvangorganisaties opgesteld.

Voor vier locaties, met daarop zes scholen, moeten de komende vijf jaar plannen worden gemaakt: De Kruudwis, Focus/Spectrum, De Keg/Coninxhof en De Lier. Voor dorpsinitiatief De Lier/D’n Hoek in Merselo heeft de gemeenteraad al geld beschikbaar gesteld. Het lokalentekort bij De Kruudwis lost de gemeente voor de komende vijf jaar op met extra tijdelijke huisvesting. De overige scholen komen in de volgende blokjes van vijf jaar aan de beurt. De volgorde is bepaald na afweging van alle belangrijke factoren.

Richtinggevend
“Als je naar de lange termijn kijkt en je leest welke bedragen daar bij horen, lijkt het enorm veel geld. Maar het gaat om richtinggevende ramingen, niks meer en niks minder. En de bedragen zijn ook nog gebaseerd op nieuwbouw. Niemand heeft een glazen bol, maar tegelijkertijd zijn er nu wel veel cijfers en prognoses en hebben zowel schoolbesturen als de gemeente behoefte aan een beetje houvast”, licht onderwijswethouder Martijn van der Putten toe. “Voor de korte termijn is het IHP de basis voor de uitvoeringsprogramma’s, die we jaarlijks met de schoolbesturen opstellen. Daarin kunnen we ook inspelen op eventuele spoedaanvragen. Elke vier jaar herijken we het IHP, zodat ook het beleidskader blijft aansluiten bij de vragen en behoeften van dat moment.”

Samen met de scholen
Een belangrijk sleutelwoord in het IHP is ‘samen’. Dat komt onder meer tot uitdrukking in het principe van Total Cost of Ownership. Eenvoudig gezegd komt dat erop neer dat schoolbesturen al mee investeren in nieuwbouw- of renovatie. Deze investering komt de duurzaamheid van het gebouw ten goede. Onderhoud en exploitatie worden goedkoper, waardoor het schoolbestuur de investering later weer kan terugverdienen. Op deze manier is er meer geld beschikbaar en zijn de scholen eerder op het gewenste kwaliteitsniveau. “Ons gezamenlijke doel is goede opvang en onderwijs voor kinderen van alle leeftijden, overal in de gemeente. En daarvoor biedt het IHP de kaders”, zegt bestuurder Marcel Reulen van Stichting Primair Onderwijs (SPO) Venray.

Samenwerking kan ook betekenen dat scholen gebouwen delen. Met elkaar of met partners, bijvoorbeeld kinderopvangorganisaties. Delen van gebouwen is efficiënt en maakt de scholen minder gevoelig voor schommelingen in leerlingenaantallen. Samenwerken kan ook helpen aan een betere overgang tussen basis- en voortgezet onderwijs, in onderwijsjargon de doorgaande leerlijn.
Bovendien straalt het IHP de ambitie uit die aansluit bij de collegeprogramma en de visie op duurzaamheid. Doel is Venrayse scholen met een gezond leefmilieu, toekomstbestendig, multifunctioneel en energieneutraal.

Burgemeester en wethouders hebben 23 december het integraal huisvestingsplan geaccordeerd. De gemeenteraad stelt het IHP in de vergadering van 11 februari vast. De gemeenteraad ontvangt jaarlijks het uitvoeringsprogramma’s ter informatie en besluit elke vier jaar over de herijking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen