Landelijke corona-update; 112 nieuwe sterfgevallen, 546 mensen overleden in Nederland

Foto:

Landelijke update 27 maart 2020 – Sinds gisteren zijn 1172 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 8603. Onder hen zijn 2500 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

112 patiënten zijn sinds de vorige update gemeld als overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 546 mensen gemeld als overleden aan de ziekte.

Het totaal aantal gemelde positief geteste patiënten: 8603 (+1172)
Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 2500 (+349)
Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 546 (+112)

Duiding
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten beter te duiden.

De meeste positief geteste personen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 2161 personen. Daarna zijn de meeste positief gemelde patiënten gemeld in Zuid-Holland (1042) en Noord-Holland (1029). In de provincies Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen met respectievelijk 71 en 72 positief geteste personen.

De meeste overleden patiënten vallen in de leeftijdscategorie 80 – 84 jaar.

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn.

Testbeleid aangepast
Er worden minder besmettingen gemeld. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien. Mensen zijn sinds 12 maart massaal aan het hamsteren, Premier Rutte roept op dit niet te doen.

Hogere aantallen
Doordat het nieuwe testbeleid is aangepast, zijn er veel meer besmettingen maar worden deze niet gemeld omdat deze personen géén test hebben gedaan. Dit tot ongenoegen van vele mensen welke nu ziek in thuisisolatie zitten. Wanneer zij niet tot een risicogroep behoren, maar wel alle symptomen hebben, krijgen zij het advies niet naar de dokter te komen. Maar thuis te blijven en alleen wanneer klachten verergeren opnieuw contact op te nemen met de huisarts / GGD of RIVM.

Hoeveel zijn er genezen
Eveneens als het juiste aantal besmettingen wordt het aantal mensen welke (weer) beter zijn ook niet gemeld of getest er zijn dus simpelweg geen juiste cijfers bekend. Volgens de website alle cijfers zijn er na schatting momenteel ruim 22.000 besmettingen in Nederland. 836 mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. (Peildatum cijfers 21 maart 2020)

Lees ook; Hoeveel mensen zijn er van het coronavirus genezen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen