Duits-Nederlandse grens dicht voor boodschappen

Foto: © Pixabay.

Mensen zonder ‘dringende reden’ voor een bezoek aan Duitsland worden met ingang van vrijdag teruggestuurd bij de grensovergangen met Nederland en België. 

De Duitse regering heeft vakantiereizen in en buiten Duitsland verboden. Er kunnen in Duitsland geen hotelovernachtingen meer worden geboekt voor toeristische doeleinden. “Dat houdt in en brengt met zich mee dat er geen vakantiereizen meer in het binnen- en niet in het buitenland moeten plaatsvinden”, zei Merkel bij de bekendmaking van deze maatregel op maandag 16 maart. “Dit zijn maatregelen die er zo in ons land nog nooit zijn geweest”, aldus Merkel. Doel is het aantal sociale contacten te verminderen. De Nederlandse regering adviseert sinds 18 maart mensen in Nederland alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden.

Nederlands-Duitse grens: De grens tussen Nederland en Duitsland gaat niet dicht, maar iedereen die meerdere dagen in het buitenland is geweest, moet vanaf 10 april bij terugkeer in Duitsland 14 dagen in quarantaine. Dat geldt ook voor Nederlanders die naar Duitsland reizen. Dit heeft de Duitse regering op 6 april besloten. Wie voor werk de grens oversteekt, is van de quarantaine-regel uitgezonderd en ook goederenverkeer en transitverkeer mag de grens over.

Maar de grens naar Duitsland over om op bezoek te gaan, te tanken of boodschappen te doen mag vanaf 10 april niet meer. De grenscontroles zijn intensiever dan voor de coronacrisis. De brigades die er controleren, zullen ook voorlichten over de quarantaine-regels.  Het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, heeft Nederland op 2 april aangemerkt als internationaal risicogebied. Lees meer bij het RKI en op Duitslandweb Nederland heeft (nog) geen grenscontroles ingevoerd, al wordt bij sommige grensovergangen wel gecontroleerd.

Om het beleid over het grensverkeer tussen Nederland, Duitsland en België beter af te stemmen, is er sinds 21 maart de Cross-Border Task Force Corona. De task force moet ervoor zorgen dat de drie landen hun crisismanagement beter organiseren en meer informatie uitwisselen. Het gaat daarbij niet alleen om grensverkeer, maar ook om de beschikbaarheid van IC-bedden.

Reacties