Koningsdag en 4 mei: Vieren en herdenken op afstand

Foto: © Pixabay.

We hoeven er niet omheen te draaien: veel mensen hadden gehoopt om meer versoepeling van de coronamaatregelen. Maar het kabinet neemt geen risico met de gezondheid van kwetsbare mensen. Beter nu te voorzichtig dan spijt achteraf, zei de premier.

We moeten dus langer volhouden. Dat is ook voor veel Venraynaren een bittere pil. Voor familieleden van kwetsbare mensen in ziekenhuis, verpleeghuizen en thuis. Voor ondernemers, in de horeca en daarbuiten. Voor de organisatoren van evenementen. Dit jaar geen kermis en geen Jera on Air. Gelukkig bedenken creatievelingen voor veel problemen een oplossing. Venraynaren zitten niet voor een gat gevangen.

Woningsdag
Zo komen bekende Venrayse artiesten op Woningsdag bij iedereen in de huiskamer. Artiesten als Björn en Mieke, Stef Classens, Gert Janssen, Don Mulders, Auke Classens en Suzan Spreeuwenberg treden één voor één op in café Hulsman. De optredens zijn via internet live te volgen. Rob van Lieshout praat de boel aan elkaar en interviewt ook burgemeester Luc Winants. Kinderen kunnen thuis een stoepkrijttekening maken en een foto ervan versturen. De mooiste tekening wint een snoeppakket van Jamin, dat wordt uitgereikt door Dylan Hagens. Aan de slag dus met stoepkrijt!

Het binnen- en het buitenprogramma gebeurt allemaal binnen de regels van het RIVM, dus met 1,5 meter afstand en zonder handen te schudden. Het begint om 15.00 uur.

Markt
Afstand houden, geen handen schudden en betalen met pin blijft ook het devies bij de weekmarkt. Die gaat ook op Koningsdag/Woningsdag door. Net als vorige weken op het Schouwburgplein, Henseniusplein en Gouden Leeuwplein en met alleen kramen met groenten, fruit en andere etenswaren.

Herdenking
Soberheid is ook het sleutelwoord voor 4 mei. Venray herdenkt 4 mei 2020 op ingetogen wijze de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en iedereen die nadien is gevallen voor de vrede.

Burgemeester Luc Winants roept iedereen op om 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen. En we vragen alle Venrayse trompettisten en andere blazers om twee minuten voor acht uur ’s avonds (19.58 uur) vanuit thuis het signaal ‘taptoe ’te spelen.

Bijeenkomsten en grote groepen zijn niet toegestaan. Daarom beleven we het officiële herdenkingsmoment allemaal voor het beeldscherm. Burgemeester Winants en Gerda van Stelten van het Oranjecomité hebben eerder op de dag een krans gelegd bij het gerenoveerde oorlogsmonument aan het Kerkpad. Om 20.00 uur wordt die kranslegging uitgezonden op Peel en Maas TV, gevolgd door de traditionele twee minuten stilte.

Organisaties die ook een krans willen leggen, kunnen dat verdeeld over de dag doen, zodat iedereen zich aan de RIVM-regels kan houden. Wilt u op 4 mei een krans of een bloemstuk leggen? Stuur dan even een mailtje met de naam van uw organisatie en de plek waar u een krans wilt leggen naar Jacqueline Leenen van de gemeente Venray. Mail naar [email protected]

Reacties