Digitale informatieavonden over een mogelijk windpark in Venray

Foto: © Pixabay.

Momenteel wordt er een verkenning gedaan om te onderzoeken of een lokaal windpark wenselijk en haalbaar is. In december worden er vijf avonden georganiseerd voor bewoners van de omliggende dorpen rondom de vier zoekgebieden voor een mogelijk windpark in de gemeente Venray.

Het doel van de verkenning is om samen met de bewoners en grondeigenaren van de gemeente Venray te inventariseren of een
windpark in de gemeente Venray wenselijk en haalbaar is. Bewoners en grondeigenaren uit de gemeente Venray staan centraal in de verkenning.

Lokaal eigenaarschap
Mocht een lokaal windpark haalbaar en wenselijk zijn, is het uitgangspunt van de gemeente Venray dat inwoners van Venray voor minimaal 50% en bij voorkeur 100% eigenaar worden van het park. Op deze wijze kunnen de inwoners van de gemeente Venray zeggenschap krijgen over het windpark.

Baten naar de bewoners van gemeente Venray
Een ander doel van een mogelijk lokaal windpark is dat de baten zoals de opbrengst die voortkomt uit een windpark ten goede komt van de gemeenschap. Daarnaast wordt in de verkenning onderzocht of en hoe bewoners eventueel mee willen participeren; bijvoorbeeld in de vorm van aandelen, obligaties en een teruginvestering in maatschappelijke initiatieven via een omgevingsfonds.

Opbrengst uit een windmolen
Hoeveel een windmolen exact op kan leveren is afhankelijk van diverse factoren zoals onder andere de hoogte van de windmolen, het type windmolen, de locatie, de opstelling ten opzichte van andere windmolens en het aantal winduren. Een windmolen op land heeft een vermogen van gemiddeld 4 MegaWatt en levert jaarlijks ongeveer 10.000 MWh aan elektriciteit op. Dit is
voldoende stroom voor ongeveer 4.000 huishoudens. In de gemeente Venray is er mogelijk plaats voor minimaal drie en maximaal zes windmolen; dit houdt in dat er minimaal voor 12.000 huishoudens stroom opgewekt kan worden en voor maximaal 24.000 huishoudens.

Locaties
Er zijn vier locaties aangewezen in het oosten van de gemeente Venray als zogeheten ‘zoeklocaties’; deze locaties zouden eventueel geschikt kunnen zijn voor een lokaal windpark. In het grootste deel van Venray kunnen geen windmolens komen door de aanwezigheid van vliegveld De Peel. Grondeigenaren die in één van deze vier zoekgebieden land bezitten, zijn aangeschreven en uitgenodigd voor een digitale informatieavond. Samen met de grondeigenaren wordt besproken wat eventueel de meest geschikte locatie zou kunnen worden voor het windpark. De vier zoekgebieden zijn te zien op de website www.windparkvenray.nl /locaties.

Digitale informatieavonden
In vijf dorpen rondom de vier zoekgebieden wordt er een digitale informatieavond georganiseerd:

  • Maandag 14 december van 19.00 tot 20.00 uur – Oostrum
  • Maandag 14 december van 20.15 tot 21.15 – Oirlo
  • Dinsdag 15 december van 19.00 tot 20.00 uur – Geijsteren
  • Dinsdag 15 december van 20.15 tot 21.15 uur – Wanssum
  • Woensdag 16 december van 19.00 tot 20.00 uur – Klein Oirlo en Castenray

U kunt zich aanmelden via de website https://windparkvenray.nl/informatieavond-dorpen/. Woont u in een ander dorp dan de genoemde dorpen? Meld u dan aan bij het dorp wat het dichtst bij uw woonplaats ligt.

Enquête
Omdat een lokaal windpark een hoge impact kan hebben voor inwoners en met name direct omwonenden, kunnen zij hun mening, opmerkingen, zorgen en vragen delen middels een online vragenlijst. De online enquête staat op www.windparkvenray.nl en is toegankelijk voor bewoners van de gemeente Venray.

Venray Vergroent
De gemeente Venray heeft uitgesproken de regie te willen houden over een mogelijk windpark; zo kan gegarandeerd worden dat de baten naar de lokale gemeenschap gaan. Een lokaal windpark kan een positieve bijdrage leveren aan de nationale en regionale klimaatdoelstellingen, die gehaald kunnen worden uit een combinatie van zonne- & windenergie. Enkel investeren in zonne energie levert te weinig op om de klimaatdoelstellingen te behalen, vandaar dat er onderzocht wordt wat en hoeveel een lokaal windpark exact kan opleveren op het gebied van windenergie en het verminderen van Co2 uitstoot. Venray Vergroent is het initiatief van de gemeente waaronder dit project valt. Venray Vergroent is verantwoordelijk voor de lokale energietransitie om stapsgewijs over te gaan op duurzame energiebronnen in plaats van energie te halen uit fossiele brandstoffen die steeds schaarser worden.

Gebiedsregisseur
De gemeente Venray heeft Frank van Bussel gevraagd als onafhankelijke gebiedsregisseur. Hij zal, samen met een lokale werkgroep de verkenning leiden en organiseren. Tijdens de verkenning staan de bewoners en grondeigenaren centraal.

Besluitvorming
Of een lokaal windpark gerealiseerd gaat worden zal in 2021 besloten worden door de gemeenteraad van Venray. Alle input van gesprekken met bewoners en grondeigenaren, en de uitkomst van de enquête wordt hierin meegenomen.

Meer informatie en contact
Bewoners, grondeigenaren en dorpsraden uit de gemeente Venray kunnen meer informatie inzien en contact opnemen via de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen