De Jonge over maatregelen: zet je schrap voor een barre winter

Foto: © Stilbeeld.

Het kabinet zal de komende tijd echt fors moeten ingrijpen om het aantal coronabesmettingen te verlagen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij waarschuwt dat mensen zich “schrap moeten zetten voor een barre winter”. Het kabinet zal “alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten”.

“Als je het zo hard ziet oplopen, moet je die kentering forceren”, zegt De Jonge op de dag dat hij een nieuwe fase in de zorg aankondigt. In het hele land worden planbare operaties uitgesteld om meer acute zorg te kunnen verlenen. De maatregelen die eerder deze maand werden aangekondigd, hebben nog weinig effect.

Kabinet wil ‘avondlockdown’, mondkapjes op scholen
Veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes. Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS.

Niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties als musea en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen 17.00 uur en 5 uur ’s ochtends. De maatregelen gaan zondag in.

De persconferentie is vanavond om 19.00 uur.

Dit is een bericht van onze landelijke pagina Nieuws.nl/ANP. 

Reacties

Cookieinstellingen