Wat mag er nu wel en niet in de glasbak?

Foto: © Pixabay.

Wat mag er nu wel en niet in de glasbak?

Wél in de glasbak: alle verpakkingsglas
Dus al het glas dat als verpakking gebruikt is voor drank, voedsel of cosmetica. Denk hierbij aan sap flessen, jampotjes en wijnflessen, maar ook deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes. Dat mag met restjes erin en deksels erop; lekker makkelijk dus!
Let op: Medicijnen moeten wél even uit de potjes worden gehaald. Deze kunnen terug naar de apotheek!

Staan er aparte bakken voor wit, bruin en groen glas? Gebruik die dan ook: gooi de juiste kleur in de juiste bak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.

Overig glas
Al het glas dat geen verpakkingsglas is mag dus niet in de glasbak. Dit zijn bijvoorbeeld drinkglazen, servies, ovenschalen, spiegels etc.

Ook vensterglas, glas van foto- en posterlijsten en spiegelglas (zogeheten vlakglas) horen niet in de glasbak. Vlakglas heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Er is er een apart inzamelsysteem voor dit glas. Je kunt het inleveren bij de glashandel of de milieustraat.

Waarom
Glas, anders dan verpakkingsglas, heeft een andere samenstelling en/of een ander smeltpunt. Dit verstoort het recycleproces van het verpakkingsglas. Wanneer we het verpakkingsglas goed scheiden, kunnen we dit oneindig vaak recyclen. Niet in de glasbak gooien dus, maar bij het ‘gewone’ restafval of naar de milieustraat.

Recycleren 
Glazen flessen en potten worden in Nederland redelijk goed gerecycled: 73 procent komt terug voor recycling. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.

 

Bron van artikel: Milieu Centraal. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen