Vanaf 1 april ook statiegeld op blik!

Foto: https://www.statiegeldnederland.nl/

Een leeg blikje bij het afval of op straat gooien kost je straks geld. Vanaf 1 april komt er na de grote en kleine plastic flessen ook statiegeld op blikjes. Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel. Vanaf dan wordt er statiegeld geheven op drinkblikjes met een inhoud van 3 liter of minder.

Net als bij statiegeldflesjes gaat het om €0,15 statiegeld. Je herkent de blikjes aan het statiegeldlogo. Statiegeldflesjes en statiegeldblikjes mogen samen ingeleverd worden.

Volgens het oorspronkelijke plan moest het statiegeld op blikjes al vanaf 1 januari ingaan, maar dat lukte toen niet door IT-problemen en een gebrek aan persmachines.

Waarom statiegeld op blikjes?
Het doel van statiegeld op blikjes is om de 2 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland verkocht worden niet als zwerfafval in de natuur te laten belanden. Net als bij de inzameling van plastic flesjes, is het straks dus ook mogelijk om je lege blikje in te leveren bij de supermarkt of één van de andere aangesloten innamepunten. Denk hierbij aan sportverenigingen, tankstations, scholen, bioscopen etc. In totaal gaat het om ongeveer 17.000 innamepunten waar je jouw blikjes kunt inleveren en op ieder blikje zit €0.15 statiegeld.

 

 

Voorwaarden bij het inzamelen
Het is belangrijk dat de blikjes een onbeschadigde barcode hebben en dat het blikje in een goede staat verkeert. De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn, want dan kunnen de reverse vending machines (RVM’s) het blikje niet herkennen. Je kunt statiegeldblikjes herkennen aan het statiegeldlogo op het etiket. De statiegeldverplichting betreft alle metalen drinkverpakkingen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen