Week van de pleegzorg van 1 tot en met 8 november

Foto: © Pixabay.

Pleegouders zijn ontzettend belangrijk voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. Tijdens de Week van de Pleegzorg van woensdag 1 november tot en met woensdag 8 november vraagt Jeugdzorg Nederland hier speciale aandacht voor.

Activiteiten
Er zijn dan allerlei activiteiten voor pleeggezinnen en voor mensen die meer willen weten over pleegzorg of pleegouder willen worden. Bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten maar ook activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten. Een overzicht van de activiteiten is hier te vinden: Activiteiten Week van de Pleegzorg.

Er zijn allerlei redenen waarom een kind niet meer thuis kan wonen. Pleegkinderen komen vaak uit zeer moeilijke thuissituaties: thuisloosheid, alcohol- of drugsmisbruik en psychische of psychiatrische problemen bij de biologische ouders. Als pleegouder zorgt u voor een kind van iemand anders, in uw eigen huis. Een fijne plek om (tijdelijk) te wonen is van onschatbare waarde voor een kind dat niet thuis kan wonen. Het biedt het kind veiligheid, aandacht, geborgenheid en een stabiele omgeving.

Oproep: pleegouders gezocht
Er is een groot tekort aan pleegouders. Mensen zijn vaak een beetje terughoudend over het opnemen van pleegkinderen in het gezin. Of ze hebben het gevoel dat ze niet weten wat ze in huis halen. Daarom zijn er regelmatig uitgebreide informatieavonden waarin geïnteresseerden uitleg krijgen over wat er komt kijken bij pleegouderschap. Denk aan hoe vaak het gezin een kind wil opvangen, maar ook uit welke leeftijdscategorie. Jeugdzorg gaat vervolgens op zoek. Als er een kind is gevonden dat past bij de wensen van de pleegouders, dan is er eerst een gewenningsperiode. Zo wordt duidelijk voor het gezin én het pleegkind of het gaat werken. Er is op deze manier een zorgvuldig selectieproces.

Pleegouderschap betekent niet een fulltime baan. Een pleegouder kan ook een keer per week of een keer per maand een dag met het kind doorbrengen. Pleegouders werken als het kan zoveel mogelijk samen met de biologische ouders. Pleegzorg is niet altijd makkelijk, maar 90% van de pleegouders geeft aan dat het opvoeden van pleegkinderen een prachtige ervaring is.

Meer informatie
Wilt u meer weten over pleegouderschap? Kijk dan op de website  www.pleegzorg.nl/pleegouder-worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen