Medisch onderzoek tijdens halve marathon Venloop 2019

Foto: Venloop.

Maastricht University, VieCuri Medisch Centrum en Stichting Venloop gaan samen een onderzoek doen om schade aan het lichaam te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen tijdens het langeafstand rennen. Hierbij wordt onderzocht of door het gebruik van een bepaald voedingssupplement de nieren beschermd kunnen worden. Uiteraard is verbetering van de wetenschappelijke kennis op dit gebied ook een uitgangspunt.

Recreatief hardlopen is nog steeds erg populair. Er zijn talloze voordelige effecten voor de gezondheid, waaronder de verbeterde cardiovasculaire capaciteit, verlaging van de bloeddruk, controle van het gewicht en een gezondere veroudering. Tegelijkertijd kan het beoefenen van het lange afstandsrennen worden geassocieerd met bepaalde risico’s zoals uitdroging, hitteberoerte, en mogelijke schade aan de nieren.

Schade aan de nieren is één van de risico’s van hardlopen. Dat kan erger worden als lopers pijnstillers gebruiken voor de start om bijvoorbeeld spierpijn te voorkomen. Het onderzoek moet uitwijzen of een voedingssupplement de normale nierfunctie tijdens een halve marathon kan beschermen.

Tijdens een eerdere editie van de Venloop hebben de onderzoekers van VieCuri vastgesteld dat tot 30 procent van de deelnemers van de 10 km en halve marathon pijnstillers gebruikt voor de start om mogelijk spierpijn te voorkomen.

Reacties