Duurzaam perspectief voor Roekenbosch

Foto: © Marieke Jacobs - Blitterswijck.

Ruim de helft van de huisjes wordt op vakantiepark het Roekenbosch zo snel mogelijk gesloopt. Een deel van de overblijvende woningen is voor de huisvesting van 250 arbeidsmigranten en voor woonurgenten komen 44 huisjes beschikbaar. Eind 2029 worden ook deze laatste woningen gesloopt. Met dit scenario verwacht de gemeente Venray tot de dringend gewenste oplossing te komen voor de diverse problemen in en rond het park.

De huidige situatie in en om het park heeft geleid tot diverse problemen waarvoor een oplossing dringend gewenst is. In het afgelopen jaar zijn aan de door de gemeente ingestelde overlegtafel meerdere gesprekken gevoerd tussen alle belanghebbenden in en rond het Roekenbosch over de toekomst van het park. Helaas heeft dat niet geleid tot een oplossing waar alle betrokkenen zich in konden vinden.

Om toch tot een oplossing te komen stelt de gemeente Venray nu voor om het park in tien jaar tijd geleidelijk, maar uiteindelijk helemaal af te bouwen. De gemeente sluit daarvoor met steun van de Provincie Limburg overeenkomsten af met de diverse eigenaren, die worden gecompenseerd voor het opgeven van hun eigendom.

Plan in het kort
Het plan in het kort: 50 tot 60 woningen in het afgeschermde deel van het park waarin voorheen het AZC was gehuisvest zijn bestemd voor bewoning door maximaal 250 arbeidsmigranten. (Op het park verblijven er nu 440). Deze woningen worden beheerd door een organisatie die arbeidsmigranten begeleidt tijdens hun verblijf in Nederland. De gemeente sluit hiervoor een overeenkomst met de beheerorganisatie.

Verder worden 44 huisjes vrijgemaakt voor tijdelijke bewoning door mensen die acuut een woning nodig hebben, zogeheten woonurgenten. Deze woningen worden beheerd door Wonen Limburg. De gemeente sluit hiervoor een overeenkomst met Wonen Limburg.

De overige 120 huisjes op het park worden zo snel mogelijk gesloopt zodat geborgd is dat het aantal aanwezige huisjes ook aansluit bij het afgesproken aantal bewoners op het park. Aan het einde van de rit, eind 2029, heeft de gemeente de gronden in eigendom en worden de resterende vakantiewoningen op het park gesloopt. De gemeente is dan eigenaar van het park.

Belangen zorgvuldig afgewogen
Wethouder Jan Loonen realiseert zich dat het voorgestelde afbouwscenario niet volledig aan ieders belangen tegemoet kan komen. “Het is een balans in het complexe geheel van de vele belangen. Dit scenario maakt het mogelijk om een nieuwe, beheersbare situatie te creëren. Met oog voor de belangen van de eigenaren én van de omgeving.” Hij vervolgt: “Woningen die niet worden ingezet tijdens de afbouw van het park worden zo snel als mogelijk gesloopt. De gemeente sluit een overeenkomst voor het beheer van het deel van het park voor maximaal 250 arbeidsmigranten met een daarin gespecialiseerd bedrijf. Wonen Limburg beheert de 44 woningen voor de woonurgenten. We verwachten dat we met deze oplossingsrichting een einde kunnen maken aan de door de omgeving ervaren overlast.”

Blijven handhaven
De Coöperatie Roekenbosch treft inmiddels al voorbereidingen om het aantal op het park gehuisveste arbeidsmigranten terug te brengen naar 250. De wethouder laat weten dat, totdat de overeenkomsten zijn ondertekend, het huidige handhavingsbesluit daaromtrent onveranderd blijft.

Vervolg
Tijdens de raadsvergadering op 12 februari a.s. wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met de voorgestelde oplossing. De raad kan dan ook zijn wensen en bedenkingen ten aanzien van de plannen kenbaar maken. Daarna wil de gemeente Venray zo snel mogelijk beginnen met het uitvoeren van de plannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen