Wandafwerking 3D-geprinte Vergaderlocatie in Teuge gemaakt vanuit Venray

Foto: © Mediavisie.

Twee Venrayse bedrijven, Eco-Makelaar en LVB Stucadoors, gaan binnenkort aan de slag om de 3D-geprinte wanden van een vergaderlocatie aan de binnenzijde af te werken. De Vergaderfabriek in Teuge is het eerste 3D-geprint evenementengebouw in Europa, waar een 3D-printer gekromde betonnen wanden heeft gemaakt. LVB Stucadoors gaat een nieuw product van Eco-Makelaar op deze gekromde wanden aanbrengen.

De Vergaderfabriek is vanwege het unieke karakter al diverse malen in het nieuws geweest. Daarnaast zijn er inmiddels meerdere initiatieven met 3D-geprint beton, beide ondernemers verwachten veel ontwikkeling op dat vlak in Nederland en daarbuiten.

Ruim een half jaar geleden kwam Richard de la Roy in contact met architect Pim van Wylick uit Amsterdam, vanuit de vraag of Breathaplasta een optie kon zijn om de wanden af te werken. Ervaring met de combinatie 3D-geprint beton en Breathaplasta uit de U.K. was er niet, dus moest Richard op zoek naar een stukadoor in zijn netwerk met ervaring in werken met bio-materialen. Vanuit het basketbalwereldje heeft hij Tristan Lammerts van Bueren leren kennen en wist Richard ook dat Tristan wel open zou staan voor een experiment. Daarnaast had Tristan vlak daarvoor meegewerkt aan een workshop in Venlo als introductie van Breathaplasta, een modern pleisterwerk met vochtregulerende en thermische eigenschappen.

Eco-Makelaar werkt aan verduurzaming van de bouwwereld door te werken met hernieuwbare materialen, die bijdragen aan een gezond binnenklimaat en gesloten kringlopen. Hedendaags ligt de focus in de optiek van Richard teveel op installaties en veel te weinig op het toepassen van hernieuwbare materialen. Het binnenklimaat in gebouwen is vaak slecht, terwijl wij toch zo’n 80 – 90 % van onze tijd binnen zijn. Er zijn genoeg materialen beschikbaar om het binnenklimaat te verbeteren, o.a. Breathaplasta. LVB Stucadoors werkt ook veel met natuurlijke materialen, zoals leemstuc, kalkstuc en tadelakt. Tristan en zijn team doen wanden, plafonds en soms zelf vloeren, van woonkamers tot badkamers. Door zijn ervaring in projecten en zijn motivatie heeft LVB Stucadoors al meerdere opdrachten uitgevoerd in Amsterdamse panden. Straks kan hij het project van De Vergaderfabriek ook als referentieproject gebruiken richting zijn klanten en netwerk.

Om een bijdrage aan het project te mogen leveren hebben Eco-Makelaar en LVB Stucadoors een aantal tests uitgevoerd om met name de hechting en gladheid inzichtelijk te maken voor opdrachtgever Arvid Prigge van De Vergaderfabriek. Om een goede hechting te verkrijgen gaat men een Grip Coat aanbrengen op het beton en zal men in het werk nog aandacht moeten besteden aan de aansluitdetails. Zowel Tristan als Richard gaan er vanuit dat dit project gaat slagen en hebben de uitnodiging voor de opening van dit innovatief project inmiddels op zak.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van De Vergaderfabriek. www.devergaderfabriek.nl en www.3dprintedbuilding.eu Voor informatie over Breathaplasta kunt u terecht bij Eco-Makelaar. (www.eco-makelaar.eu) of website leverancier Adaptavate (www.adaptavate.com).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen