112

Innovatief en interactief spel ‘boef in de wijk’

Foto: Boef in de wijk.

Altijd al eens een boef willen vangen? Help dan mee op 29 januari! In Venray-oost gaat de politie samen met de burgers het ‘spel’ boef in de wijk spelen. ‘Boef in de wijk’ is een innovatief en interactief spel, georganiseerd door politie en gemeente. Het spel laat burgers op een leuke manier kennismaken met verdachte situaties. Mensen kijken met andere ogen naar de eigen woon- en werkomgeving. Daarnaast worden burgers gestimuleerd om verdachte situaties te melden bij de politie.

Korte omschrijving spel

Tijdens de spelavond is er een ‘boef’ actief aanwezig in de wijk. In 4 rondes krijgen deelnemers via social media aanwijzingen over de verblijfplaats van de boef. Aan de hand van deze aanwijzingen kunnen zij actief op zoek gaan. Degene die de boef als eerste heeft gevonden, wint het spel.

De deelnemers worden stapsgewijs meegenomen in het politieproces:

  • Er wordt een melding gemaakt van een verdachte in een bepaald gebied.
  • Signalement wordt doorgegeven.
  • Burgers kijken mee uit en geven informatie door aan de politie.
  • De boef wordt aangehouden.


Voorbereiding

Gemeenten en politie organiseren gezamenlijk het spel en bepalen een aantal zaken:

Datum en tijd

Speel het spel bij voorkeur 2 keer per jaar. Bijvoorbeeld een keer vóór de donkere dagen in september/oktober en de tweede keer ná de donkere dagen in februari/maart. De speelduur is ruim een uur, waarbij het spel 4 keer wordt gespeeld. Elke 15 tot 20 minuten een nieuw spel met een nieuwe boef.

Misdrijf

Welke vorm van criminaliteit komt in jouw gemeente het meeste voor? Richt het spel op dit soort type misdrijf, zoals straatroof of woninginbraak.

Locatie

Spreek af in welke wijk het spel gespeeld wordt. Kies bij voorkeur een hotspot locatie.

Communicatie

Stem af wie, wanneer en hoe de communicatie naar bewoners wordt ingezet. Naast je eigen middelen kun je ook gebruik maken van flyers en posters (onderaan deze pagina te downloaden) om deze in de desbetreffende wijk in te zetten. Je kunt daarbij zelf de juiste datum en naam/logo van je gemeente invoegen.

Organisatie spel

De eerste keer moet je rekening houden met meer tijd voor de voorbereiding. Houd ongeveer rekening met 4 weken. Wat heb je tijdens het spel nodig en moet dus vooraf geregeld worden:

  • 4 boeven, gespeeld door politieagenten, die rouleren.
  • Mobiele telefoons met internet zodat agenten aanwijzingen via social media kunnen versturen. Dit kan via Facebook, Twitter en/of een speciale WhatsApp-groep voor het spel. Let wel op, via Twitter kunnen burgers ook meedoen vanaf de bank, bij WhatsApp worden automatisch mensen buitengesloten die niet in de groep zitten. Bepaal dus samen het juiste communicatiemiddel.
  • 2 politiewagens die rondrijden en uiteindelijk de boef oppakken naar aanleiding van de melding door burgers.
  • Vul de spelregels aan en print ze uit voor alle deelnemers.
  • Tijdens de rustige momenten tijdens en na afloop van het spel raden wij je aan om online preventietips te delen. Dergelijke berichten zet je van tevoren klaar, zodat het spel geen vertraging oploopt. Je kunt ook papieren preventietips uitdelen. Voor woninginbraken bijvoorbeeld kun je deze downloaden op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Prijzen

Bespreek welke prijzen je beschikbaar stelt voor de winnaars die de boef hebben ‘gevangen’. Je hebt dus voor elke spelronde een prijs nodig. Je kunt alle deelnemers – afhankelijk van het seizoen – een kleine attentie geven zoals: strandbal, voorverpakte zakdoekjes, ijskrabber, markeerstift in de vorm van een lampje, et cetera. Zie hiervoor de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen