Oude panden Brukske op RooyNet

Foto: © Rooynet.

Venray is in de afgelopen vijftig jaar enorm gegroeid. Wijken als Veltum, Brukske, Landweert en Brabander zijn uit de grond gestampt om de groei van de Venrayse bevolking te kunnen opvangen. Landbouwgrond en boerderijen moesten voor deze groei wijken. Jongeren zullen zich nauwelijks kunnen voorstellen, dat waar nu de vele woningen van Brukske staan, ruim vijftig jaar geleden slechts enkele tientallen boerderijen in een landelijke omgeving gevestigd waren.

Venray is van oudsher een agrarische gemeente, maar daar kwam al vrij snel na de oorlog verandering in. Om de werkeloosheid in de groeiende gemeente het hoofd te kunnen bieden, was industrialisatie een noodzaak geworden. Venray werd door de landelijke overheid als industriekern aangewezen in een verder overwegend agrarische regio. De vestiging van Rank Xerox in het midden van de jaren zestig had duizenden arbeidskrachten nodig. Door deze ontwikkelingen moesten er voor al deze mensen nieuwe woonwijken komen en daarom moest ook het landelijke Brukske er aan geloven. De buurtschap werd ruwweg in het noorden begrensd door de Zuidsingel/Oude
Oostrumseweg, in het westen door de Leunseweg, in het oosten door de nieuwe weg Horst-Venray (later uitgebouwd tot de autosnelweg A73) en in het zuiden door de doorgetrokken Deurneseweg richting Wanssum.

De boerderijen met hun grond in de buurtschap werden voor en na weggekocht of onteigend. Dat gebeurde midden en eind jaren zestig van de vorige eeuw en eind 1971 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwbouwwijk. En vanaf toen ging het in rap tempo om een wijk van circa 1600 woningen te realiseren. Met de bouw van gemiddeld ongeveer driehonderd woningen per jaar had Brukske in vijf jaar tijd een metamorfose ondergaan. De boerderijen die er voorheen stonden, was men al spoedig vergeten. Misschien dat een enkeling nog wist te vertellen dat hier het stamhuis van de familie Poels stond, de medeoprichters van de Venrayse Schaapscompagnie. Hier woonde de grootvader van Venrays grote zonen dr. Henri Poels en zijn broer, Tweede Kamerlid Jan Poels. Maar nu zijn ook de families die er in de jaren zestig woonden, in beeld gebracht. Onlangs kwam bij het Historisch Platform Venray een set van 34 foto’s van voormalige Brukske-boerderijen boven water. De foto’s werden door de HPV-vrijwilligers gescand en met behulp van klompenmaker Carel Jeuken uit Leunen uitgebreid beschreven. Zijn ouders, Toon Jeuken en Nel Jeuken-Claessens woonden aan de Sint Servatiusweg 13 in het Brukske. Toon verdiende de kost als klompenmaker. Hun woning was gebouwd in 1867 en werd in 1972 gesloopt. De laatste bewoners waren Carel en Gerrit Jeuken.

Een andere bekende familie aan de rand van Brukske is de familie Sef en Marie Claessens-Philipsen. Sef nam het boerenbedrijf van zijn ouders aan de St. Servatiusweg 6 over en ging daar met Marie wonen. Toen rond 1972 de eerste woningen op het Brukske werden gebouwd, werd zijn grond onteigend en was Sef gedwongen zijn koeien en varkens op te ruimen. Sef pachtte van het Servaas nieuwe grond aan het Antoniusveld. Op deze grond verbouwde hij groenten en Marie verkocht deze
in de stal van hun boerderij, die door de gunstige ligging niet gesloopt hoefde te worden. De stal werd later ingericht als groentewinkel. Sef en Marie kregen vier dochters en vier zonen. De zonen werkten altijd in de landbouwteelt mee. De dochters verleenden eveneens hand- en spandiensten tijdens de oogstperiodes. In 1980 namen de zonen Sjaak en Piet het bedrijf over. Hun ouders bleven in de boerderij wonen. De dochters hielpen ook mee in de winkel. In 1988 werd de boerderij opnieuw ingericht, met een mooie groentewinkel. De ouders verhuisden naar de Pavanestraat, waar Sef op 15 mei 1996 overleed en zijn echtgenote op 13 november 1999. De gepachte grond van het Servaas werd verkocht ten behoeve van de woningbouw in het Antoniusveld. Vanaf dat moment werden de groenten ingekocht. De kinderen van Sef en Marie hebben nog steeds de groentewinkel, die is uitgegroeid tot een groentesupermarkt en een begrip is in Venray. Sjaak overleed in 2008 en Piet en echtgenote Margo runden het bedrijf alleen.

Vanaf 1 april 2017 heeft Piet het bedrijf verkocht aan zijn jongste broer Jos, die evenals zijn broer Toon in Castenray woont. Ilse, de dochter van Jos, is op de boerderij met de groentewinkel gaan wonen. Het kapelletje dat vroeger bij de boerderij stond, verhuisde naar de overkant van de St. Servatiusweg, waar de familie van klompenmaker Jeuken woonde. De foto geeft een overzicht van een deel van het oude Brukske rond 1965 met rechts de woning van Toon Jeuken en Nel Jeuken-Claessens aan de Sint Servatiusweg 13. Daarachter ligt de woning van Klaassen-Noyen op nummer 9. Op de voorgrond de St. Servatiusweg en links de boerderij van Sef Claessens.

Alle foto’s van de voormalige woningen en boerderijen van Brukske zijn met een beschrijving te bekijken op www.rooynet.nl met als zoekterm boerderijen Brukske. Met de zoekterm Brukske zijn alle foto’s van de wijk te bekijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen