‘Brug naar werk’ voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Foto: Aan de computer - stockfoto.

De gemeente Venray biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een ‘brug naar werk’. Zij krijgen een opleidingstraject, een stageplaats en een leerwerkovereenkomst bij uitvoerders van werk in de openbare ruimte. Het gaat hierbij om een pilot samen met CitaVerde, Monsdal Buitenbeheer en De Combinatie.

In de regio Noord-Limburg worden door vergrijzing flink wat arbeidstekorten verwacht in de sectoren groen, logistiek en infra. De gemeente Venray anticipeert daarop door statushouders en werkzoekenden in de regio klaar te stomen voor een baan in de groensector.

Op 8 mei 2017 is de gemeente Venray gestart met de pilot ‘Brug naar werk’ gericht op het groenbeheer. De gemeente heeft hiervoor de samenwerking gezocht met CitaVerde, Monsdal Buitenbeheer en De Combinatie. Gezamenlijk wordt gepionierd, wordt er kennis opgedaan en gedeeld.

Vrijdag 21 juli tekenen deze partijen de officiële samenwerkingsovereenkomst. De pilot lijkt nu al een succes: tien kandidaten hebben eind juni hun praktijkovereenkomst getekend en gaan waarschijnlijk in dienst bij de genoemde werkgevers.

In de eerste twee maanden wordt de kandidaat werknemers- en vakvaardigheden bijgebracht, gecombineerd met een beroepsoriëntatie. Daarna gaat de kandidaat vier maanden werken met behoud van uitkering in een MBO entree-opleiding Groene Leefomgeving. Het laatste half jaar treedt de kandidaat met een leer-werkovereenkomst in dienst bij Monsdal of De Combinatie.

In het groenbeheer is momenteel voldoende werk. Dit komt deels doordat het onkruidbeheer op verharding afgelopen jaar handmatig is uitgevoerd in verband met het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen.

Door de werkzaamheden in het groenbeheer als een leer-werkomgeving in te zetten, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van het onderhoud van de openbare ruimte. Het werk dient daarnaast als mooi opleidingstraject voor de kandidaten, zonder dat hiermee verdringing op de arbeidsmarkt optreedt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen