Venray is financieel gezond

Foto: Geld - Stockfoto.

De programmabegroting voor het jaar 2018 is meerjarig structureel sluitend. Het meerjarenoverzicht laat in 2019 een gering tekort zien. De jaren erna zijn positief oplopend tot een bedrag van 1,58 miljoen in 2021.

Lichte stijging lastendruk
De lastendruk stijgt in 2018 met 0,75% (ongeveer 5 euro) ten opzichte van 2017. De OZB stijgt met 3,1% (de macronorm) zoals afgesproken in het collegeprogramma. De afvalstoffenheffing en de rioolheffing dalen in 2018 ten opzichte van 2017.

Programma
In de programmabegroting staat beschreven welke onderdelen financiële steun krijgen van de gemeente. Het college houdt daarbij rekening met de wensen van de gemeenteraad zoals die zijn aangegeven tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. Zo krijgt jongerencentrum The B een financiële impuls. Ook het faciliteren van de herontwikkeling van St Anna, het bijenvriendelijk maken van de gemeente en de vergroening van gebied Gouden Leeuw staan hoog op de agenda. Het college reserveert daarnaast geld voor het onderhoud van de Petrus’ Bandenkerk.

Het verkeer vraagt om diverse investeringen. Zo komt er op verzoek van de raad een veilige oversteek Overloonseweg-Sint Jozefweg. Ook gaan er middelen naar de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Daarnaast worden er verbeteringen uitgevoerd ten behoeve van het fietsverkeer en de stationsomgeving . Verder bereidt de gemeente de ontwikkeling van 30 ha nieuw bedrijventerrein voor en wil de gemeente aan de slag met de uitvoering van de centrumvisie.

Septembercirculaire
Ondanks de robuuste groei van de Nederlandse economie zijn er financiële onzekerheden. Zo heeft Nederland op dit moment nog steeds geen kabinet waarmee de uitkomst van de septembercirculaire onduidelijk is. De verwachting is wel dat de cijfers in positieve zin worden bijgesteld ten opzichte van de meicirculaire. Op het terrein van het sociaal domein blijven de financiën onzeker terwijl het om zeer grote bedragen gaat.

Besluitvorming
De begroting 2018-2021 is op 18 september behandeld in het college van B&W. Op 7 november 2017 buigt de gemeenteraad zich over het financiële huishoudboekje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen