Lintjesregen in Venray – Overzicht

Foto: © Gemeente Venray.

Bij gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen op vrijdag 26 april 2019 heeft burgemeester Hans Gilissen tien inwoners van Venray mogen verrassen met een Koninklijke onderscheiding.

De heer Ties Dinghs (69), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1982 werd Ties Dinghs bestuurslid van Carnavalsvereniging de Schanseknuppels. Hij was secretaris en vicevoorzitter en medeorganisator van verschillende projecten. In 2000 is hij toegetreden tot het bestuur van de Ald Prinse Kompeneej (APK). Voor zijn inzet heeft Ties de bronzen verenigingsmedaille en de Orde van de Venrayse Vorstenraad ontvangen.

Als het gaat om projecten die de leefbaarheid in het dorp versterken, is hij vaak de kartrekker. Zo was hij jarenlang voorzitter van Gemeenschapshuis De Wis. Sinds 2002 verzorgt hij het onderhoud van de wandelroutes in de Castenrayse vennen. Op zijn initiatief is hier een educatiepoel voor de jeugd ingericht. Ties is lid van een werkgroep die de populatie van wilde bijen wil verbeteren door het plaatsen van bijenhotels. Bij de Dorpsraad Castenray is Ties al ruim 19 jaar actief als bestuurslid en penningmeester en namens de dorpsraad in het gezamenlijke overleg DOC (Dorpsraad Oirlo en Castenray). In samenwerking met de heemkundevereniging, onderhoudt hij contacten met projectleiders over De Diepeling en de verdere ontwikkeling na voltooiing van de ontgrinding van dit natuurgebied.

Mevrouw Toos Arts-Rögels (71), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Toos Arts maakt zich al meer dan 20 jaar verdienstelijk voor de samenleving. Zij was onder meer bestuurslid en 6 jaar lang voorzitter van ZijActief Ysselsteyn. Vanaf 1998 is zij een onmisbare vrijwilliger bij Streekmuseum De Peelstreek. Met haar schat aan ervaring over het leven van vroeger op het platteland is zij een vraagbaak voor het bestuur, maar ook voor alle bezoekers van het museum. Daarnaast is Toos bestuurslid van VrouwenKracht Ysselsteyn en bestuurslid van Gemeenschapshuis de Smelehof. Ook verleent zij hand-en-spandiensten bij alle grote evenementen die in het gemeenschapshuis plaatsvinden. Inmiddels is Toos ook al ruim vijf jaar bestuurslid en vrijwilliger bij jeu-de-boulesvereniging de Piëlboulers en sinds 2014 bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen afdeling Ysselsteyn-Vredepeel. Voor de KBO verzorgt zij de distributie en bezorging van het landelijke en het regionale ledenblad.

De heer Piet Arts (74), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Piet Arts was in 1981 medeoprichter en aansluitend bestuurslid van IVN afdeling Geysteren/Venray (voorheen Jeugd- en Natuurwacht). Hij hield zich onder meer bezig met het organiseren en uitzetten van wandeltochten. Al 20 jaar is Piet als vrijwilliger actief voor Museum de Peelstreek. Daar houdt hij zich bezig met een educatief programma voor de jeugd. Hij verzorgt met veel enthousiasme rondleidingen, waarbij hij inspeelt op de interesses van de bezoekers. Als bestuurslid zet Piet Arts sinds 2003 de lijnen naar de toekomst mee uit. Alles ten behoeve van de instandhouding van de Peelgeschiedenis. Piet is ook vrijwillig archivaris voor Stichting Historie Ysselsteyn. Daarnaast is hij al vanaf 1995 groundman (onderhoud tennisbanen) bij Tennisvereniging Vereniging Ysselsteyn. Vele uren heeft hij besteed aan het verbouwen van de nieuwe sportkantine en de aanleg van het nieuwe terras en de parkeerplaatsen. Bovendien is Piet onderhoudsvrijwilliger en lid van de wedstrijdcommissie bij jeu-de-boulesvereniging Ysselsteyn.

De heer Math van den Bekerom (62), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Math van den Bekerom begon in 1974 als vrijwilliger bij voetbalvereniging SV Venray. Tot en met 2005 was hij jeugdleider van diverse teams. Toen is hij toegetreden tot het jeugdbestuur als secretaris en sinds 2010 verzorgt hij het wedstrijdsecretariaat. Math is al enkele jaren voorzitter van de scheidsrechterscommissie en als zodanig verantwoordelijk voor de werving en het wekelijks aanstellen van clubscheidsrechters. Hiervoor is hij in 2002 uitgeroepen tot erelid van SV Venray. Sinds 1981 is hij ook op landelijk niveau actief voor de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).
Eerst als scheidsrechter en rapporteur in het zaalvoetbal, waarvoor hij werd onderscheiden met de Zilveren speld van de KNVB. Later werd hij voorzitter van de werkgroep scheidsrechterzaken zaalvoetbal en lid van werkcommissie zaalvoetbal. De laatste jaren is hij praktijkbegeleider veldvoetbal, scheidsrechterbegeleider en coach scheidsrechter zaalvoetbal. Math van den Bekerom vervult daarnaast diverse rollen bij Scheidsrechtersvereniging Horst-Venray en omstreken. Voor de vereniging was hij aansteller van scheidsrechters bij het zaalvoetbal (1988-1989) en is hij lid van commissie Sport en Ontspanning. Jarenlang was hij de motor achter de integratie van zaalvoetbal binnen het scheidsrechterwezen.

Mevrouw Wies Tijmensen-Rouschop (69), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Eind jaren ’70 begon Wies Tijmensen als vrijwilliger bij de Winkel van Sinkel. Behalve verkoopmedewerker is zij ook redactielid van het winkelblad ‘de Opsteker’. Sinds 1998 is Wies hoofd uitvoerende van de werkgroep Avondwake. Wanneer iemand is overleden, neemt zij contact op met de nabestaanden om een gepaste avondwake en afscheid te organiseren. In 2000 heeft Wies samen met een dorpsgenoot de kinderwoorddienst opgericht en daarnaast is zij actief als lector en ondersteunt zij bij de Allerzielenviering en de jaarlijkse processie. Bij Gemengd Koor Erato is Wies vanaf 2004 actief als voorzitter en secretaris en verzorgt zij tevens het archief en de partituren. Verder is ze vrijwilliger bij de bibliotheek en sinds 2011 coördinator bij Eetpunt ‘De Verwennerij’. Een belangrijke sociale voorziening die bijdraagt aan de leefbaarheid in het dorp.

Mevrouw Henriëtte Lensen-Klijn (70), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al sinds 1975 vervult Henriëtte Lensen diverse functies bij Tennisvereniging De Gagel. De eerste 25 jaar heeft zij uiteenlopende bestuurs- en commissierollen bekleed. Ze heeft jarenlang de ledenadministratie verzorgd en het open tennistoernooi mee georganiseerd. De laatste tien jaar heeft ze haar activiteiten afgebouwd, maar ze blijft betrokken bij de vereniging. Vanwege haar verdiensten is zij benoemd tot erelid van de vereniging. Als vrijwilliger brengt Henriëtte Lensen bezoekjes aan gasten van De Zonnebloem afdeling Maasbloemen. Daarnaast helpt ze geregeld bij de organisatie van uitstapjes. Sinds 2005 is ze voorzitter en kartrekker. In totaal heeft zij acht keer een regionale vakantie georganiseerd voor gasten van De Zonnebloem. Daarnaast is Henriëtte ook al ruim 11 jaar secretaris van Gemengd Koor Wanssum en daarmee is zij een spil binnen de vereniging.

De heer Theo Spronk (79), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ruim 18 jaar lang al investeert Theo Spronk bijna al zijn vrije tijd aan Streekmuseum De Locht in Melderslo. Theo wordt omschreven als de ‘stille kracht’. Als lid van de PR-commissie levert hij een grote bijdrage aan de instandhouding van dit, voor onze regio bijzondere museum, dat jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers ontvangt. Hij verzorgt wekelijks de advertentieruimtes van het museum in de diverse nieuwsbladen in de regio Noord-Limburg en Oost-Brabant. Theo heeft een systeem bedacht om op een efficiënte manier tegemoet te komen aan de verschillende aanleverwensen van de verschillende media. In 2008-2009 was Theo de bedenker van de tentoonstelling ‘De Twelf Maendekens’. De commissie tentoonstellingen heeft vaker een beroep op hem gedaan, onder andere voor de expositie ‘Van Karrenspoor tot A73’. De afgelopen 20 jaar heeft Theo ook diapresentaties verzorgd over de beleving van Kerstmis en Pasen in het verleden, voor KBO en vrouwenverenigingen in Noord-Limburg.

De heer Paul Halmans (70), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Paul is iemand die zich al jaren vol enthousiasme inzet voor de kwetsbare doelgroep van Alzheimer Noord-Limburg en Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Limburg. Sinds zijn echtgenote Joke in 2005 het Alzheimer Café oprichtte is hij aanwezig bij iedere bijeenkomst om gasten te ontvangen en te ondersteunen met hand-en-spandiensten. Paul is daarnaast lid van de werkgroep Venray Dementievriendelijk. Mede door zijn inzet hebben diverse maatschappelijke organisaties zich gecommitteerd als ambassadeur bij de realisatie van Dementievriendelijk Venray. Daarnaast verzorgt hij de PR en de fondsenwerving. In 2010 was Paul mede-initiatiefnemer van de Stichting Logeerhuis Kapstok. Deze stichting biedt mantelzorg aan patiënten die in het Logeerhuis verblijven, waardoor de eigenlijke mantelzorger even tot rust kan komen. Naast het vervullen van bestuurstaken, is Paul gastheer en verzorgt hij de financiën en de PR.

Als bestuurslid van de Stichting Altaar en Kunstverwerving Sint Petrus’ Bandenkerk zet Paul Halmans zich in voor de instandhouding en verbetering van de dekenale St. Petrus’ Bandenkerk. Onder andere als fondsenwerver voor diverse projecten. De kerk stamt uit de 15e eeuw en bezit een grote en kostbare verzameling kunstschatten, zoals enkele middeleeuwse beelden, die van grote cultuurhistorische waarde zijn.

Paul was rond de eeuwwisseling ruim 16 jaar bestuurslid en president bij Koninklijke Harmonie Euterpe. En sinds 2009 is hij ook secretaris van Stichting Odeon. Samen met andere bestuursleden heeft hij zich hard gemaakt om een nieuw onderkomen te vinden en te realiseren voor de harmonie en voor zustergezelschap MMSK St. Petrus’ Banden. Beide muziekgezelschappen waren dringend op zoek naar nieuwe repetitieruimte. Odeon wist de doelstelling van het gebouw breder te maken door een combinatie te maken met het werkleerbedrijf, een organisatie waar jongeren met een psychiatrische achtergrond en/of een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag konden.

De heer Ed Stevens (64), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ed Stevens werkt al ruim 40 jaar bij de NLW-groep waar hij zich met hart en ziel inzet als belangenbehartiger voor mensen met een arbeidsbeperking. Zo was hij jarenlang lid van de ondernemingsraad. Gedurende twintig jaar was hij secretaris van de personeelsvereniging en sinds 2016 is hij voorzitter en secretaris van de bedrijfsledengroep NLW die de ondernemingsraad ondersteunt. Tevens is Ed kaderlid van ABVAKABO/FNV en bestuurslid van ABVAKABO Venray. Daarnaast is hij een onmisbare schakel in Leunen, waar hij zich in diverse gremia, zoals dorpsraad, Stichting Samen Leunen en de Werkgroep Wandelpaden Leunen, inzet voor behoud van de leefbaarheid. Doel van de werkgroep wandelpaden was het aanleggen en onderhouden van een wandelroute in natuurgebied de Leunse Paes. Om de wandelroute aantrekkelijk te houden heeft Ed een QR-coderoute gerealiseerd.

Als reactie op de WMO-plannen was Ed een van de oprichters van de Stichting Samen in Leunen. Hieronder vallen initiatieven als het Eetpunt, waar mensen gezamenlijk koken, en ’t Trefpunt. Momenteel is hij bezig met de ontwikkeling van een nieuw project: het Infopunt. Zijn sociale betrokkenheid blijkt ook uit het feit dat hij politiek actief is voor de lokale afdeling van de PvdA, waarvoor hij al bijna 12 jaar lid is van Cliëntenparticipatie WSW gemeente Venray en voorzitter van de WSW-raad.

De heer Jan Broeren (65), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Broeren zet zich al ruim 36 jaar met veel overgave in voor het in stand houden van het jeugdcarnaval. Het bewaren en bewaken van tradities als cultureel erfgoed voor toekomstige generaties beperkt zich bij Jan niet tot enkele dagen per jaar, maar is een continu proces. Zijn inspanningen voor samenwerking tussen VV De Hazekeutel en de verenigingen in de kerkdorpen van Venray heeft zijn vruchten afgeworpen en heeft geleid tot een goede verstandhouding en een prima samenwerking. Jan draagt de noodzaak uit om de jeugd te betrekken bij alle carnavalstradities onder het motto ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Jarenlang was Jan bestuurslid van CV De Hazekeutel, waarvan 17 jaar als voorzitter. Al bijna 30 jaar is hij archivaris voor de vereniging en documenteert hij alles. Ook is hij al sinds 1989 toezichthouder tijdens alle jeugdcarnavalsactiviteiten. In 2000 was Jan initiator en sindsdien voorzitter van de Jeugdvastelaovesroad, de overkoepelende vereniging. Vanuit die hoedanigheid is hij ook de ontwikkelaar en uitvoerder van een educatieprogramma voor kinderen. Hij was medeauteur van een boek over de geschiedenis van jeugdcarnaval en verzorgt lezingen op scholen, bij verenigingen en andere organisaties. In 2004 nam Jan het initiatief voor en werd hij bestuurslid van de Stichting Wagenbouwhal, een permanente locatie voor de bouw van de carnavalswagens van twee carnavalsverenigingen. Bij het Senatorenconvent van Carnavalsvereniging de Piëlhaas is Jan al ruim 10 jaar bestuurslid en adviseert hij het bestuur van de vereniging. Ook stond hij aan de wieg van het jaarlijkse carnavalsbal voor ouderen en was hij in 2017 initiatiefnemer en sindsdien organisator van het bolderkarproject voor het Voortgezet Onderwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen